Nye danske coronatiltak trer i kraft

Danmark setter daglig nye smitterekorder. Fredag trer regjeringens nye coronatiltak i kraft, deriblant stengt natteliv ved midnatt og utvidet munnbindpåbud.

Danmarks regjering, med statsminister Mette Frederiksen i spissen, strammer inn for å få bukt med de rekordhøye smittetallene. Foto: Philip Davali / AP / NTB
Danmarks regjering, med statsminister Mette Frederiksen i spissen, strammer inn for å få bukt med de rekordhøye smittetallene. Foto: Philip Davali / AP / NTB Vis mer
Publisert

Antallet bekreftede omikrontilfeller i Danmark stiger raskt. Torsdag var tallet oppe i drøyt 800, og myndighetene har nå gitt opp de målrettede tiltakene for å bremse omikronsmitten.

Men coronasmittetallene går stadig oppover hver dag i Danmark, og torsdag ble det registrert nær 7.000 tilfeller av covid-smitte, noe som er ny rekord hittil i pandemien.

Derfor har regjeringen nå strammet inn, og de nye coronatiltakene trer i kraft fra fredag. Tiltakene er satt til å vare i fire uker.

Skolene stenger

Nattelivet stenger ved midnatt, og påbudet om munnbind utvides til også å gjelde inne på restauranter og andre serveringssteder.

Det oppfordres også til å ha hjemmekontor i mest mulig grad, mens elever må belage seg på noe hjemmeundervisning når landets skoler stenges fra onsdag 15. desember fram til 5. januar.

– Det er behov for å begrense aktiviteten hvor mange uvaksinerte er sammen, og det gjelder blant annet våre barn, sa statsminister Mette Frederiksen. Danmark har besluttet å vaksinere barn ned til femårsalderen, og myndighetenes håp er at mange barn er vaksinert innen skolene åpner igjen i januar, skriver Danmarks Radio (DR).

Samtidig ventes det at myndighetene vil fremskynde vaksinering med oppfriskningsdose av folk mellom 40 og 65 år, og det er ventet at detaljene rundt dette blir kunngjort i neste uke.

«Julefrokost» bør avlyses

I Danmark er det lov å kjøpe alkohol i nattåpne butikker døgnet rundt, men nå stenges alkoholsalget fra midnatt fram til klokken 5 om morgenen.

Myndighetene har også sterkt oppfordret firmaene til å avlyse den tradisjonelle «julefrokosten», som er en slags dansk variant av julebord – bare ved lunsjtider. I tillegg oppfordrer også myndighetene til å avlyse øvrige større sosiale arrangementer.

I tillegg blir det forbudt med konserter med flere enn 50 stående gjester.

– At dette kun gjelder konsertlokaler, er fordi man kan gå rundt på et museum uten å komme nær hverandre, mens konserter har en annen karakter, sa kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen da regjeringen la fram tiltakene onsdag.

(©NTB)

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer
Mer om