Ny varmerekord

Ny varmerekord på toppen av innlandsisen på Grønland

Målestasjonen Summit på innlandsisen på Grønland registrerte fredag 4,7 grader. Det er ny varmerekord.

Et bilde tatt torsdag viser smeltevann fra isbreene på Grønland som renner ut i fjorden nær byen Kangerlussuaq (som på dansk kalles Søndre Strømfjord) i vest. En hetebølge har forårsaket spesielt kraftig issmelting på Grønland de siste dagene. Foto: Caspar Haarløv / AP / NTB scanpix
Et bilde tatt torsdag viser smeltevann fra isbreene på Grønland som renner ut i fjorden nær byen Kangerlussuaq (som på dansk kalles Søndre Strømfjord) i vest. En hetebølge har forårsaket spesielt kraftig issmelting på Grønland de siste dagene. Foto: Caspar Haarløv / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Målinger de siste dagene viser at det er uvanlig varmt på toppen av innlandsisen på Grønland. Det er Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) som driver Summit, som ligger på 3202 meters høyde.

Allerede torsdag ble det satt varmerekord der, med en måling på 2,7 plussgrader. Dagen etter ble det gjort en ny rekordmåling, denne gang på 4,7 grader celsius, melder dansk TV 2.

En vanlig dagtemperatur på Summit på denne tiden av året er rundt 13 minusgrader. Fredagens måling ligger dermed mer enn 17 grader over normalen.

De høye temperaturene betyr også at enorme ismengder smelter. Ifølge TV 2 er det snakk om mellom 10 og 11 milliarder tonn om dagen, mer enn dobbelt så mye som normalt. Det vanlige på denne tiden er rundt 4 milliarder tonn.

Værsystemet som nå sørger for rekorder på Grønland, er det samme som i forrige uke skapte varmerekorder i Europa. De kommende dagene vil det imidlertid bevege seg vekk fra området, og det ventes mer normale temperaturer.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer