Ny våpenhvile gir sivile håp om evakuering i Ukraina

Russland har på nytt lovet våpenhvile og trygge ruter for sivile ut av flere ukrainske byer.

En ny våpenhvile gir sivile håp i flere ukrainske byer nytt håp om evakuering. Disse flyktet fra Kyiv-forstaden Irpin i helgen. Foto: AP / NTB
En ny våpenhvile gir sivile håp i flere ukrainske byer nytt håp om evakuering. Disse flyktet fra Kyiv-forstaden Irpin i helgen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet gjelder våpenhvilen fra klokka 8 til 20 onsdag, noe som bekreftes av Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk.

Ifølge henne har Russland lovet trygge korridorer fra Sumy til Poltava, fra Mariupol og Enerhodar til Zaporizjzja, fra Izjum til Lozova og fra Volnovakha til Pokrovsk.

Russland har også lovet å la våpnene hvile slik at sivile fra Kiev-forstedene Vorzel, Borodyjanka, Bucha, Irpin og Hostomel skal kunne ta seg inn til hovedstaden.

Flere tidligere forsøk på å evakuere sivile, blant annet fra den beleirede havnebyen Mariupol, har slått feil som følge av brudd på våpenhvilen.

Rundt Mariupol fortsatte onsdag kampene, ifølge Veresjtsjuk.

5.000 ukrainere og 1.700 utenlandske studenter forlot tirsdag byen Sumy nordøst i Ukraina med busser og privatbiler, som fulgte en 175 kilometer lang rute sørover til byen Poltava.

Onsdag morgen skulle evakueringen fra Sumy etter planen gjenopptas ifølge guvernøren i regionen, Dmytro Zjyvytskyj, men det er uklart om dette har skjedd.

Over 2 millioner ukrainere har til nå greid å ta seg ut av landet, opplyste FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi under et besøk i Oslo tirsdag.

1,33 millioner ukrainere hadde onsdag morgen tatt seg over grensa til Polen, opplyste polske grensevakter.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer