100.000 nordmenn utsatt for ID-tyveri

Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri

Mer enn 100.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri i løpet av de to siste årene. Det er likevel en nedgang sammenlignet med tidligere år.

Seniorrådgiver Ole Anders Ulsrud i NorSIS, mener økt bruk av BankID kan forklare deler av fallet i ID-tyverier. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Seniorrådgiver Ole Anders Ulsrud i NorSIS, mener økt bruk av BankID kan forklare deler av fallet i ID-tyverier. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det viser en undersøkelse utført av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) og Skatteetaten.

Undersøkelsen viser at 2,5 prosent av de spurte har opplevd at andre har misbrukt deres identitet til å begå kriminelle handlinger. Tidligere år har gjennomsnittet vært på rundt 3,7 prosent. Det betyr at antall rammede er redusert med rundt 50.000 personer.

33 prosent av dem som har fått sin identitet misbrukt har opplevd at andre har kjøpt en vare eller tilsvarende i deres navn på internett.

21 prosent oppgir at noen har kjøpt en vare eller tilsvarende i butikken i deres navn, mens 13 prosent sier at andre har utgitt seg for å være dem på sosiale medier.

Seniorrådgiver Ole Anders Ulsrud i NorSIS, mener ulike sikkerhetstiltak kan forklare deler av nedgangen.

– Vi tror at de viktigste årsakene til at dette har gått ned er økt bruk av BankID, både av finansinstitusjoner og andre utsalgssteder, men også at flere bruker totrinnsbekreftelse ved innlogging. Det gjør det langt vanskeligere å misbruke andres identitet på sosiale medier og lignende, sier Ole Anders Ulsrud i NorSIS.

I undersøkelsen oppgir 37 prosent at de benytter seg av totrinnsbekreftelse der dette er mulig. For bare to år siden lå denne andelen på 29 prosent.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer