Ny trend bekymrer tenåringer i USA: - Jeg er lei meg

I generasjoner har kjøpesentrene vært samlingspunkt for USAs ungdom. Nå nektes de adgang uten å ha med seg verge flere steder.

Sikkerhetsvakter sjekker legitimasjonen til en kunde utenfor et kjøpesenter i Columbia, der det er innført aldersgrense for alle som vil inn etter klokka 16 på fredager og lørdager. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB
Sikkerhetsvakter sjekker legitimasjonen til en kunde utenfor et kjøpesenter i Columbia, der det er innført aldersgrense for alle som vil inn etter klokka 16 på fredager og lørdager. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB Vis mer
Publisert

I små og store byer rundt om i USA er det stort sett en ting man kan være trygg på: Det finnes et kjøpesenter, og det er der ungdommene gjerne vanker på ettermiddagstid.

Nå skjer det en endring. Stadig flere kjøpesentre innfører restriksjoner og krever at tenåringer må ha med seg en voksen for å gå på senteret på kveldstid og i helgene.

Garden State Plaza i Paramus, New Jersey – delstatens nest største senter – har nylig innført regel om at ingen under 18 år får gå på senteret uten å ha med seg en voksen over 21 år. Regelen gjelder fredager og lørdager etter klokka 17.

Krangel i mathallen

Ifølge senterledelsen skyldes dette at stadig flere ungdommer oppfører seg dårlig. De understreker at det fortsatt dreier seg om et lite mindretall av ungdomsgjestene.

En sikkerhetsvakt ber en tenåring om å forlate stedet. Han var ikke gammel nok til å være på senteret i Columbia alene. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB
En sikkerhetsvakt ber en tenåring om å forlate stedet. Han var ikke gammel nok til å være på senteret i Columbia alene. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB Vis mer

For eksempel var det et sammenstøt i mathallen på kjøpesenteret i mars. Det førte til en stor politiutrykning, men viste seg å bare være en liten krangel.

Jennifer Sepúlveda, som tidligere pleide å slippe av 14-åringen sin Jorden på senteret så han kunne henge med venner, sier hun forstår senterledelsen.

– På fredager og lørdager var det et galehus, sier hun.

– Lei meg

Jorden er ikke like forståelsesfull. Han erkjenner at det har vært uroligheter, men sier han er skuffet.

– Det var det viktigste stedet å gå for å henge rundt med vennene mine. Jeg er lei meg, sier han.

En kjøpesentergjest får et armbånd som beviser at hun får slippe inn. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB
En kjøpesentergjest får et armbånd som beviser at hun får slippe inn. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB Vis mer

Det er ikke helt nytt å kreve følge av verge for mindreårige på USAs kjøpesentre. Gigantsenteret Mall of America innførte det i 1996. De har stadig strammet inn grepet. I 2020 ble forbudet utvidet. Nå får ikke tenåringer slippe inn alene hver dag etter klokka 15.

Men eksperter sier at det er en økende trend. Kjøpesentre, fornøyelsesparker og til og med restauranter har innført lignende regler i vår.

De viser alle til en økning i dårlig oppførsel. Noen viser til trender på Tiktok.

Kyllingsjappe lukket dørene

En Chick-fil-A-restaurant i Pennsylvania fikk stor oppmerksomhet da de bestemte seg for å nekte inngang for alle under 16 år hvis de ikke hadde med seg en voksen.

Tenåringer leser seg opp på de nye reglene på Mall in Columbia om når de kan få gå på senteret uten å ha med seg en voksen. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB
Tenåringer leser seg opp på de nye reglene på Mall in Columbia om når de kan få gå på senteret uten å ha med seg en voksen. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB Vis mer

Samtidig viser statistikken at vold blant ungdom i USA er på en nedadgående trend, selv om antall drap blant unge økte kraftig fra 2019 til 2020.

Flere sier at grepene kjøpesentrene tar, skaper et tryggere miljø for alle. Kritikere sier at det skader tenåringenes uavhengighet og sosiale utvikling, som allerede er rammet av pandemiens ringvirkninger.

Mer tid på PC-en

Spørsmålet er: Hvilke andre arenaer har ungdommen for å være seg selv, borte fra foreldre og skjermer?

Jorden sier at han pleier å bruke halvparten av fritida si på kjøpesenteret. Resten av tida bruker han på dataspill. Når kjøpesenteret stenger ham ute, sier han at han enten må finne et annet senter – eller være mer på PC-en.

USAs utenriksminister Anthony Blinken latterliggjorde det russiske militæret i en tale i Helsinki 2. juni. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

– Vi må sørge for at det er steder der ungdommen kan få være uavhengige og utvikle seg sosialt utenfor konteksten av en virtuell virkelighet, sier Jake Bjorseth i trndsttrs, som jobber med å hjelpe selskaper med å nå ut til Gen Z-befolkningen.

Postpandemisk handelsmønster

Marshal Cohen i markedsforskningsselskapet Circana sier at reglene også viser at bedriftene forsøker å tilpasse seg tiden etter pandemien.

Det var ikke altfor fullt på kjøpesenteret i Columbia. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB
Det var ikke altfor fullt på kjøpesenteret i Columbia. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB Vis mer

Tenåringer bruker betydelig mindre penger enn andre aldersgrupper nå. Dem mellom 18 og 24 år bruker 8 prosent mindre på handel nå enn før pandemien.

Cohen sier at restriksjonene kan føre til økt salg til voksne som nå må følge tenåringer på senteret, men at det antakelig fører til at tenåringene vil mindre på senteret. Det er derfor uklart hvordan det slår ut økonomisk.

(©NTB)

Mer om