Ny studie om munnbind: - Ikke lenger tvil

Munnbind reduserer spredning av små dråper fra en person som hoster eller snakker, med opptil 99,9 prosent, viser et forsøk. Slike dråper kan overføre korona.

Tøymunnbind stopper effektivt de fleste større utåndingsdråper og kan også stanse mindre dråper og partikler, ofte omtalt som aerosoler, ifølge det amerikanske smittevernkontoret CDC. Foto: Berit Roald / NTB
Tøymunnbind stopper effektivt de fleste større utåndingsdråper og kan også stanse mindre dråper og partikler, ofte omtalt som aerosoler, ifølge det amerikanske smittevernkontoret CDC. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

En kvinne som står 2 meter unna en hostende mann uten munnbind, utsettes for 10.000 ganger så mange utåndingsdråper som hvis han hadde hatt munnbind.

Det viser et laboratorieforsøk utført ved University of Edinburgh's School of Engineering, omtalt i siste utgave av tidsskriftet Royal Society Open Science.

Ingen tvil

– Det er ikke lenger tvil om at munnbind kan redusere spredningen av potensielt smittebærende dråper, sier hovedforfatter Ignazio Maria Viola til AFP.

Store utåndingsdråper antas å være den viktigste overføringsmetoden for covid-19, påpeker han.

– Bruker du munnbind, reduserer du overføringen av viruset til en tidel. For de store dråpene vi så på, snakker vi om en reduksjon på 99,9 prosent, sier Maria Viola.

Når vi puster, sender vi ut dråper i ulike størrelser. Forsøket i Edinburgh så på dråper med en diameter på 170 mikrometer, omtrent fire ganger tykkelsen på et hårstrå. Mindre dråper henger i luften lenger. De minste, såkalte aerosoler, føres ofte videre av luftstrømmer. Disse er stort sett mindre enn 20–30 mikrometer og har dermed en brøkdel av volumet til dråpene Maria Viola undersøkte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer