Ny studie avslører: Presset forbi grensene

Menneskelig aktivitet har svekket jordas motstandsdyktighet langt forbi grensene av hva den tåler på seks av ni områder, ifølge en ny studie.

Med noen unntak står det dårlig til med jorda, ifølge et internasjonalt team bestående av 29 forskere. Dette bildet er tatt i Northala Fields Country Park i London. Foto: Kirsty Wigglesworth)
Med noen unntak står det dårlig til med jorda, ifølge et internasjonalt team bestående av 29 forskere. Dette bildet er tatt i Northala Fields Country Park i London. Foto: Kirsty Wigglesworth) Vis mer
Publisert

29 forskere fra en rekke land står bak den omfattende studien, som ble publisert onsdag. Forskerne mener mennesker har presset jorda forbi grensene for når de fleste arter, inkludert vår egen, kan leve her.

Innen seks av ni områder er jorda presset forbi grensene, ifølge forskerne. Det gjelder klimaendringer, avskoging, tap av biologisk mangfold, syntetiske kjemikalier inkludert plast, forringelse av ferskvann og bruk av nitrogen.

Unntak: ozonlaget

På to av de tre siste områdene – forsuring av havene og konsentrasjonen av partikkelforurensning sammen med støv i atmosfære – er jorda nå helt i grenseland, ifølge forskerne.

Det eneste området der de mener vi er trygge, er nedbrytning av ozonlaget.

Planetens tålegrenser understreker hva som er «de viktige prosessene som holder jorda innenfor de leveforholdene som har vart i 10.000 år, tiden da menneskeheten og den moderne sivilisasjonen utviklet seg», forteller hovedforfatter Katherine Richardson, som er professor ved Københavns Universitet.

Forverring fra 2009

Studien er den andre hovedoppdateringen etter den første utgivelsen i 2009. Da mente forskerne at grensene for tre av områdene var passert – global oppvarming, utrydding av dyr og nitrogennivåer.

– Vi beveger oss fortsatt i feil retning, sier medforfatter Johan Rockström, som leder det tyske Potsdaminstituttet.

Men det er håp, ifølge forskerne. Studien slår fast at jorda kan komme innenfor trygge grenser på alle de ni områdene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer