Ny strømrapport: - Svært oppløftende, for en gangs skyld

Det er oppløftende at vannstanden i kraftmagasinene stiger, men vi må fortsette å være sparsomme med strømforbruket, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) synes NVEs siste ukentlige magasinstatistikken er svært oppløftende. Foto: Lise Åserud / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) synes NVEs siste ukentlige magasinstatistikken er svært oppløftende. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Kraftprisene ble mer enn halvert, og vannstanden i kraftmagasinene steg med 5,4 prosentpoeng i Sør-Norge i forrige uke, viser den ukentlige magasinstatistikken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det er en svært oppløftende rapport, for en gangs skyld, sier Aasland til NTB.

Mye nedbør de siste ukene og lav kraftproduksjon har bidratt til at vannstanden har økt. Det håper jeg fortsetter, sier energiministeren.

– Det viktigste er å unngå strømrasjonering. Jo mer vi sparer på strømmen, jo sikrere blir vi på at vi kan klare å unngå det, legger han til.

Regn, regn, regn

Aasland sier at det beste været vi kan få denne høsten, er mye regn og mye vind.

– Vi har et væravhengig kraftsystem, konstaterer han, og legger til:

– Vi er fortsatt i en situasjon hvor det er viktig at vi klarer å øke fyllingsgraden i ukene fremover.

Samlet sett lå fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge på 73,4 prosent ved utgangen av forrige uke. Det er en økning på 4 prosentpoeng fra uken i forveien, ifølge NVE. Men normal fyllingsgrad på denne tiden er 81,7 prosent.

Møtte ministre i Praha

Aasland var onsdag i Praha for å møte andre europeiske energiministre. De diskuterte blant annet energisituasjonen og vinterberedskapen i Europa.

– Diskusjonen i dag gikk på energisikkerheten, både denne vinteren og neste års vinter enda mer. I år har det fortsatt vært en del russisk gass i markedet, men det er sannsynlig at den er borte til neste år, sier han.

Diskusjonene har dreid seg om hvordan man skal sikre energiforsyning i Europa, og hvordan man skal fordele energien mellom EUs medlemsland på en rettferdig måte, sier han. Ingenting er foreløpig bestemt, men diskusjonen om pristak på gass fortsetter.

– Det er blandede meninger om dette. Noen mener det vil bidra til stabilitet, mens jeg tror det vil øke forbruket og forsterke energiknappheten, sier Aasland.

Kan la julelysene henge

Å spare på strøm blir fortsatt viktig i tiden fremover, understreker energiministeren.

– Kan vi ha det litt kjøligere hjemme? Kan jeg dusje litt kortere? Det er slike spørsmål vi må stille oss selv, sier Aasland.

Han påpeker at det store strømforbruket er knyttet til oppvarming og bruk av vann.

– Bør vi kutte ut julelysene i år?

– Det er nok ikke det som gir det store utslaget. Jeg tror vi må se på kutt i energiforbruket på ulike fronter og tenke på hvordan vi bruker strøm, sier han.

– Og så må det jo være rom for å gjør det litt hyggelig også, legger han til.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer