Ny smittebølge gir ytterligere innstramminger i Europa

En ny bølge av coronavirussmitte har nådd Europa, viser en rapport fra EUs smittevernbyrå ECDC.

Helsearbeidere i Tsjekkia frakter en covid-19-pasient fra en intensivavdeling på et sykehus i Kyjov til et sykehus i Brno. Smitten i Tsjekkia har nådd rekordnivå to dager på rad og landets sykehus er under press med rundt 4.500 innlagte koronapasienter. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Helsearbeidere i Tsjekkia frakter en covid-19-pasient fra en intensivavdeling på et sykehus i Kyjov til et sykehus i Brno. Smitten i Tsjekkia har nådd rekordnivå to dager på rad og landets sykehus er under press med rundt 4.500 innlagte koronapasienter. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi er helt opplagt i en andre bølge. Vi venter oss en fortsatt økning av antall smittede, sier Agoritsa Baka, ekspert i kriseberedskap ved ECDC, til Sveriges Radio.

Smittespredningen har økt siden august, og spesielt de siste ukene, viser den 13. rapporten fra ECDC etter at pandemien brøt ut i vår.

I forrige rapport het det at smittespredningen var tydeligst hos personer mellom 20 og 40 år, men nå sprer smitten seg også i økende grad blant mennesker i høy alder.

Baka oppfordrer medlemslandene til å satse på smittesporing, testing og å forberede sykehusene på økt press, samt beskytte sårbare deler av befolkningen.

Den største smitteveksten de siste dagene har funnet sted i Tsjekkia, Belgia, Frankrike, Spania og Italia.

– Oppfatningen de siste månedene er at en bølge nummer to ikke finnes, eller at det dreier seg om en liten bølge. Situasjonen er det motsatte, sier Martin Hirsch, leder for det offentlige sykehussystemet AP-HP i Paris, til kringkasteren RTL.

– Kan bli verre

– Det er mulig at den andre bølgen kan bli verre enn den første, sier han, og advarer mot det han kaller en skremmende utfordring i tiden som kommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer