Ny smittebølge gir ytterligere innstramminger i Europa

En ny bølge av coronavirussmitte har nådd Europa, viser en rapport fra EUs smittevernbyrå ECDC.

Helsearbeidere i Tsjekkia frakter en covid-19-pasient fra en intensivavdeling på et sykehus i Kyjov til et sykehus i Brno. Smitten i Tsjekkia har nådd rekordnivå to dager på rad og landets sykehus er under press med rundt 4.500 innlagte koronapasienter. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Helsearbeidere i Tsjekkia frakter en covid-19-pasient fra en intensivavdeling på et sykehus i Kyjov til et sykehus i Brno. Smitten i Tsjekkia har nådd rekordnivå to dager på rad og landets sykehus er under press med rundt 4.500 innlagte koronapasienter. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi er helt opplagt i en andre bølge. Vi venter oss en fortsatt økning av antall smittede, sier Agoritsa Baka, ekspert i kriseberedskap ved ECDC, til Sveriges Radio.

Smittespredningen har økt siden august, og spesielt de siste ukene, viser den 13. rapporten fra ECDC etter at pandemien brøt ut i vår.

I forrige rapport het det at smittespredningen var tydeligst hos personer mellom 20 og 40 år, men nå sprer smitten seg også i økende grad blant mennesker i høy alder.

Baka oppfordrer medlemslandene til å satse på smittesporing, testing og å forberede sykehusene på økt press, samt beskytte sårbare deler av befolkningen.

Den største smitteveksten de siste dagene har funnet sted i Tsjekkia, Belgia, Frankrike, Spania og Italia.

– Oppfatningen de siste månedene er at en bølge nummer to ikke finnes, eller at det dreier seg om en liten bølge. Situasjonen er det motsatte, sier Martin Hirsch, leder for det offentlige sykehussystemet AP-HP i Paris, til kringkasteren RTL.

– Kan bli verre

– Det er mulig at den andre bølgen kan bli verre enn den første, sier han, og advarer mot det han kaller en skremmende utfordring i tiden som kommer.

Pågangen ved franske sykehus øker raskt. Torsdag registrerte Frankrike ny døgnrekord på 41.622 nye smittetilfeller og det høyeste antall pasienter på intensivavdelinger siden mai.

– Nye tilfeller vi ser i dag, vil være morgendagens pasienter. November måned kommer til å bli vanskelig, skriver statsminister Jean Castex på Twitter.

NÅ: Frankrike har for første gang registrert over 30.000 nye coronatilfeller på et døgn. Det siste døgnet er det registrert 30.621 nye tilfeller. Vis mer

Hirsch mener det reelle tallet på nye smittetilfeller er mye større enn de påviste tilfellene som offentlig statistikk fanger opp, fordi mange smittebærere uten symptomer aldri testes.

– Det er mange smittede mennesker som går rundt i gatene uten å vite at de er infisert, og uten at noen andre vet om det, sier han.

Belgia strammer inn

Frankrike har utvidet et portforbud som nå omfatter 46 millioner mennesker, over to tredeler av befolkningen, i tidsrommet fra klokken 21 til 6.

Flere andre land i Europa har også innført portforbud, blant dem Belgia der landets utenriksminister Sophie Wilmès er på intensivavdeling etter å ha testet positivt for corona i forrige uke.

Belgia øker kapasiteten på intensivavdelingene og utsetter ikke-akutte operasjoner i et forsøk på å håndtere den omfattende covid-19-smitten i landet. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
Belgia øker kapasiteten på intensivavdelingene og utsetter ikke-akutte operasjoner i et forsøk på å håndtere den omfattende covid-19-smitten i landet. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Vis mer

Statsminister Alexander De Croo unnlot å beordre full nedstenging, slik landet opplevde i mars og april. Med over 10.000 nye smittetilfeller daglig og over 10.500 døde så langt i pandemien, er situasjonen svært vanskelig.

Det er allerede innført en rekke tiltak, som stenging av alle serveringssteder og portforbud etter midnatt.

– Vi har nå bedt sykehus utsette ikke-akutte operasjoner som kan planlegges, i fire uker, sier helseminister Frank Vandenbroucke, ifølge Brussels Times. Ni av ti provinser varslet nylig at alle intensivplasser vil være fulle innen midten av november hvis smitten fortsetter å øk øke like raskt som nå. Vandenbroucke sier kapasiteten skal økes til 2.300 sengeplasser.

Et annet tiltak som ble kunngjort fredag, er stans i breddeidrett for voksne. Profesjonelle idrettsarrangementer må gå uten publikum. Kulturarrangementer innendørs kan ikke ha flere enn 200 i salen, og disse må sitte 1,5 meter fra hverandre.

I høyere utdannelse får maks 20 prosent av studentene – 50 prosent for dem som er i sitt første studieår – være fysisk til stede. Alle må ha munnbind.

Arrangementer for barn og unge over 12 år må holdes utendørs og med munnmaske. Overnatting er ikke tillatt.

I den greske hovedstaden Aten blir det fra lørdag forbudt å oppholde seg utendørs om natten, og det blir munnbindpåbud i de hardest rammede områdene.

– Munnbind er vaksinen før vaksinen er klar, sa statsminister Kyriakos Mitsotakis torsdag kveld.

Dystre rekorder

Tyskland satte døgnrekord torsdag da 11.278 nye smittetilfeller ble påvist. Smitteraten på landsbasis har nådd 60,3 tilfeller per 100.000 i uken.

Smitteøkningen har ført til skjerpede tiltakene. I tillegg til i butikker og restauranter må folk nå også bruke munnbind på enkelte svært trafikkerte gater.

Politi foretok fredag morgen kontroll på T-banen i Nürnberg i Bayern for å sjekke om folk fulgte påbudet om bruk av munnbind. Foto: Daniel Karmann / DPA via AP / NTB
Politi foretok fredag morgen kontroll på T-banen i Nürnberg i Bayern for å sjekke om folk fulgte påbudet om bruk av munnbind. Foto: Daniel Karmann / DPA via AP / NTB Vis mer

I Tyskland er både helseminister Jens Spahn og hans ektemann smittet og i karantene.

I nabolandet Polen ble det satt ny døgnrekord da myndighetene torsdag bekreftet 12.100 nye infeksjoner. Fra lørdag kan det bli innført nye restriksjoner i Polen.

Torsdag satte Italia døgnrekord med 16.079 smittede, dagen etter at Spania ble det første EU-landet der over 1 million mennesker har testet positivt for coronaviruset.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer