Ny skatteløsning kan redde bedrifter fra konkurs

Flere småbedrifter sliter med å ha oversikt over skatt og avgift som skal betales. Snart kommer en ny løsning som potensielt kan avverge konkurser.

Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Skatteetaten lanserer tjenesten som har fått navnet «Krav og betalinger». Tjenesten skal hjelpe bedrifter med å få oversikt over hva man skylder og har til gode direkte i nettbanken.

Ifølge tall fra Skatteetaten handler 35 prosent av alle henvendelser om hvor mye man skylder, samt behov for å få en kontoutskrift for å skaffe seg overskrift.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark sier den nye tjenesten vil være et hjelpemiddel som kan forhindre kostbar gjeld for bedrifter.

– Dette vil gjøre det enklere for spesielt de små og mellomstore å få en bedre samlet oversikt og å gjøre opp for seg overfor det offentlige der de er vant til å betale regninger. Det tror vi vil hjelpe mange næringsdrivende, fordi man unngår å komme unødig i betalingsvansker, sier Schanke Funnemark.

Løsningen skal først testes ut av DNB overfor enkelte kunder. I løpet av 1. kvartal i 2024 er også Sparebank 1 og Sparebanken Vest med på forsøket.

Løsningen er et resultat av samarbeid mellom finansnæringen og det offentlige. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) roser den nye tjenesten.

– Bedriftene er ofte opptatt med jobben de skal gjøre, og kan oppleve administrasjon, regninger og regnskap som krevende. En del konkurser skyldes manglende oversikt. For denne type bedrifter blir det nå enklere å planlegge og holde orden, sier Vedum.

Mer om