Ny rekord: 116 tonn kokain beslaglagt

Kokainbeslagene i den belgiske havnen Antwerpen nådde nye høyder i fjor, opplyser myndighetene.

Videobilde fra Belgias finansdepartement som viser narkotika pakket i plast fra et beslag gjort i en konteiner i havnen i Antwerpen. Foto: Belgias finansdepartement / AP / NTB
Videobilde fra Belgias finansdepartement som viser narkotika pakket i plast fra et beslag gjort i en konteiner i havnen i Antwerpen. Foto: Belgias finansdepartement / AP / NTB Vis mer
Publisert

Antwerpen er en sentral innfallsport til Europa for smuglere fra narkotikakarteller, hovedsakelig i Sør-Amerika.

Rundt 116 tonn kokain ble beslaglagt i havnen i 2023, opplyser Belgias finansminister Vincent Van Peteghem på en pressekonferanse onsdag. Det er en 5 prosent økning fra rekordåret 2022.

Belgia, nabolandet Nederland og Spania er de tre europeiske landene med størst ulovlig innførsel av kokain. Det meste kommer fra Panama, Colombia og Ecuador.

Narkotikahund og toller på jobb i Antwerpen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
Narkotikahund og toller på jobb i Antwerpen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Vis mer

På den samme pressekonferansen opplyste nederlandske tjenestemenn at de beslagla 59,1 tonn kokain i fjor. Også det var en markant oppgang fra året før. Likevel frykter tollere og politiet at de bare får tak i en brøkdel av det som smugles inn.

– Narkotikasmuglerne skyr ingen midler. Derfor må vi gjøre alt vi kan for å stanse stoffet, sier Aukje de Vries, som er Nederlands statssekretær for tollsaker.

I Antwerpen og Rotterdam på den andre siden av grensen er det regelmessige skuddvekslinger og eksplosjoner som knyttes til kamper mellom mektige internasjonale narkogjenger. De to havnene ble blant annet brukt av det som beskrives som et «superkartell» basert i Dubai. Europol sier de oppløste det kartellet i 2022.

Narkotikaen smugles som regel i konteinere, men har også blitt skjult i hulrom under vannlinjen på skip for senere å bli hentet ut av dykkere.

Mer om