Ny planet oppdaget i Melkeveien

Astronomer sier de har oppdaget en planet som sirkler rundt Beta Pictoris, en stjerne i vår egen galakse, Melkeveien.

Foto: UNIVERSITY OF GRENOBLE-ALPES
Foto: UNIVERSITY OF GRENOBLE-ALPES Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi snakker om en gigantisk planet som er rundt 3.000 ganger større enn jorden, som ligger 2,7 ganger lenger fra stjernen sin enn jorden er fra sola, sier Anne-Marie Lagrange, astrofysikeren ved Frankrikes nasjonale senter for vitenskapelig forskning (CNRS) og hovedforfatter bak en studie i Nature Astronomy.

Den nye planeten som er blitt oppdaget, b Pictoris c, går rundt sin bane omtrent hver 1.200 dag. Som sin storesøster b Pictoris b, oppdaget av Lagrange og temaet hennes i 2009, er det en stor planet.

B Pictoris c ble oppdaget ved å analysere 10 år gamle, høyoppløselige data, oppnådd med instrumenter på La Silla-observatoriet nord i Chile.

Beta Pictoris, som er synlig med det blotte øyet, er sammenlignet med solen en nyfødt planet. Den er 23 millioner år gammel. Solen er 4,5 milliarder år gammel, skriver nyhetsbyrået AFP. Den er også relativt nærliggende, i overkant av 63 lysår unna jorda.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer