Ny lov gjør det vanskeligere å opprette privatskoler

Onsdag trer den nye privatskoleloven i kraft, og det innebærer at muligheten for å godkjenne nye privat- og yrkesskoler blir strammet inn.

Regjeringen vil stanse privatiseringen av skolene, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB
Regjeringen vil stanse privatiseringen av skolene, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

– En forutsetning for at Norge skal være et land med små forskjeller og høy tillit, er en sterk offentlig fellesskole der barn og unge med ulik bakgrunn møtes og lærer sammen. Det gjør noe med det norske samfunnet, som skal være åpent og tolerant, når folk med ulik sosial og kulturell bakgrunn i mindre grad møtes i de samme klasserommene. Derfor kan vi ikke fortsette å privatisere og splitte opp skolesystemet vårt, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

De siste ti årene har det i snitt blitt opprettet én ny privatskole i måneden i Norge. Den nye loven innskrenker muligheten til å opprette nye skoler og å utvide eksisterende tilbud.

Et reelt supplement

– Regjeringen vil stanse privatiseringen og bygge en sterkere og mer mangfoldig offentlig fellesskole. De tilbudene som Solberg-regjeringen mente man trengte private skoler for å gi, mener jeg i stedet kan gis i den offentlige fellesskolen. Du skal ikke trenge å betale privatskoler for å kunne fordype deg i for eksempel realfag og idrett, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

For å bli godkjent må nå privatskoler representere et reelt supplement til den offentlige fellesskolen. De kan for eksempel bli godkjent med basis i en anerkjent pedagogisk retning, som steinerskoler eller som internasjonal skole.

Alternativt tilbud

Høyres utdanningspolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, sier at den offentlige skolen er og blir bærebjelken i det norske utdanningssystemet, men Høyre ville ha et alternativt tilbud til de elevene som ønsket det.

– Regjeringen kutter i mangfold og elevenes mulighet til å velge. Brenna har nå fjernet muligheten til å opprette friskoler som kan tilby yrkesfag, til tross for at bedriftene skriker etter flere med fagkompetanse, og vi ser yrkesfaglige friskoler rundt om i landet der nesten alle elevene fullfører. Vi trenger et godt offentlig-privat samarbeid for å gi elevene et bedre tilbud og bedriftene den fagkompetansen de trenger, sier Sanner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer