Ny krisemåling for Arbeiderpartiet

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) får en vond julegave i Vårt Lands desembermåling. Arbeiderpartiet er mindre enn SV og Rødt til sammen og under 15 prosent.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har grunn til å være betenkt over Vårt Lands desembermåling. Foto: Annika Byrde / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har grunn til å være betenkt over Vårt Lands desembermåling. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Høyre ligger på sin side på 35,6 prosent i målingen, en økning på 2 prosentpoeng, skriver Vårt Land.

Ap faller med 0,8 prosentpoeng til 14,6. Dersom dette var valgresultat, ville det ha vært det dårligste i et fritt valg i Arbeiderpartiets historie. Partiet fikk i 1903 en oppslutning på 9,7 prosent. Da var Norge i union med Sverige og det var ikke direktevalg til Stortinget.

Støres regjeringspartner Senterpartiet faller med hele 1,2 prosentpoeng til 3,8. Rødt og Fremskrittspartiet har derimot økt med henholdsvis 1,4 og 1,5 prosentpoeng.

Stenseng: – Vondt å lese

– For de med hjerte for Arbeiderpartiet gjør dette vondt å lese, det kan jeg ærlig si, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en epost til avisa.

– Jeg gleder meg over å få en så god tilbakemelding fra velgerne nå, men må jo samtidig få minne om at det er lenge igjen til stortingsvalget, skriver Høyre-leder Erna Solberg.

De to regjeringspartiene ville sittet med kun 35 mandater på Stortinget hvis denne målingen var valgresultatet, mens Høyre ville hatt hele 62. Høyre-leder Erna Solberg kunne dannet flertall sammen med Frp med 88 mandater til sammen. SV og Rødt ville til sammen fått 30 mandater.

Venstre over sperregrensa

Av de mindre partiene er det kun Venstre og MDG som er over sperregrensa. KrF og Sp er under. Oppslutningen til andre partier har også falt kraftig fra Vårt Lands novembermåling, der Industri- og næringspartiet var inne på Stortinget.

Partienes oppslutning i målingen er som følger: H 35,6 (2), Ap 14,6 (-0,8), Frp 14,2 (1,5), SV 8,8 (-0,3), Rødt 7,7 (1,4), V 4,2 (0,7), MDG 4,1 (0,8), Sp 3,8 (-1,2), KrF 3,1 (-0,3), Andre 2 (-4,8)

Målingen er utført av Norstat for Vårt Land mellom 13. og 17. desember. Det er 947 respondenter, og feilmarginene ligger mellom 1,1 og 3,7 prosentpoeng.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer