Ny instruks fra Helsedirektoratet skal lette på trykket hos prøvelaboratoriene

Kapasiteten ved laboratoriene som analyserer koronatester er sprengt. Nå har Helsedirektoratet kommet med en instruks som skal lette på arbeidet.

Ankomne passasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen står i kø for å teste seg for covid-19. Foto: Terje Pedersen/NTB
Ankomne passasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen står i kø for å teste seg for covid-19. Foto: Terje Pedersen/NTB Vis mer
Publisert

Blant annet trenger ikke laboratoriene lenger å varsle kommunene ved hvert enkelt positivt tilfelle de finner. Tidligere ringte de kommunen for hvert påviste koronatilfelle. Isteden vil de nå sende kommunene en daglig digital oversikt med analysesvar, heter det i instruksen som NRK omtaler.

I tillegg heter det i brevet at svartiden for prøver tatt til smittevernformål utvides til 48 timer. Dette er blant annet prøver fra nærkontakter uten symptomer, prøver for å bekrefte positive selvtester, eller smittesporing.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har begynt å ta for lang tid å få svar med dagens system.

– Fram til nå har vi klart å svare ut det meste i Norge på under ett døgn, men nå er det flere dager, to-tre dager, sier han til rikskringkasteren.

Elling Ulvestad, avdelingssjef ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland sykehus, ønsker endringen velkommen.

– Det er rimelig hektisk. Rundt 20 prosent av prøvene vi får inn er positive. Det betyr kolossalt mye merarbeid, særlig når vi skal analysere variantene, sier han til NRK.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer