Ny hverdag venter for reisende mellom EU og Storbritannia

Den nye brexitavtalen hindrer ikke at det er slutt på fri bevegelse mellom EU og Storbritannia og nye reiseregler.

Foreløpig kan EU-borgere slippe unna med å vise sitt nasjonale ID-kort når de ankommer Storbritannia, som for eksempel via London's Heathrow Airport. Men i oktober må passet fram. Foto: Matt Dunham / AP / NTB.
Foreløpig kan EU-borgere slippe unna med å vise sitt nasjonale ID-kort når de ankommer Storbritannia, som for eksempel via London's Heathrow Airport. Men i oktober må passet fram. Foto: Matt Dunham / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Fra årsskiftet regnes briter som tredjelandsborgere og kan ikke lenger gå i «EU-køen» i passkontrollen. De kan heller ikke gå i de selvbetjente automatene lenger. EU-borgere må på sin side belage seg på å bli behandlet som alle andre utlendinger når de kommer til Storbritannia.

Briter som allerede bor i et EU-land og EU-borgere som er etablert i Storbritannia, beholder i utgangspunktet sin rettigheter i tråd med utmeldingsavtalen fra sist vinter.

Tidsgrense

De som bare besøker unionen av og til – eller pendler eller har feriehus i EU – kan ikke lenger være i EU i mer enn 90 dager i løpet av en 180-dagers periode. De må også sørge for at passet er gyldig i minst et halvt år. I tillegg kan de bli pålagt å vise at de har forsikring, penger til å betale for seg eller en returbillett.

EU-borgere som skal til Storbritannia kan foreløpig bruke nasjonalt ID-kort til å reise, men fra oktober må de ha med pass. De kan inntil videre bruke selvbetjeningskøen i passkontrollen. Europeere med kriminelt rulleblad risikerer å bli avvist ved grensen, og familiemedlemmer som ikke er fra EU kan bli nødt til å søke om britisk visum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer