Ny forskning: Coronaepidemi herjet i Øst-Asia for 20.000 år siden

En coronaepidemi herjet i Øst-Asia for 20.000 år siden, mener forskere som har studert folks gener.

Fotgjengere med munnbind i Tokyo. Covid-19-pandemien herjer Japan og andre østasiatiske land i dag, men dette er ikke den første coronaepidemien i området. Ved å studere befolkningens gener har forskere funnet spor etter en lignende epidemi for 20.000 år siden. Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB
Fotgjengere med munnbind i Tokyo. Covid-19-pandemien herjer Japan og andre østasiatiske land i dag, men dette er ikke den første coronaepidemien i området. Ved å studere befolkningens gener har forskere funnet spor etter en lignende epidemi for 20.000 år siden. Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB Vis mer
Publisert

Folk i regionen har den dag i dag spor i genene etter epidemien, ifølge en ny studie som er gjengitt i forskningstidsskriftet Current Biology og omtales av det britiske nyhetsbyrået PA.

De siste 20 årene har det vært tre coronavirusepidemier.

Sars-epidemien var forårsaket av viruset SARS-CoV og spredte seg fra Kina i 2002. Over 800 mennesker mistet livet av sykdommen. Middle East Respiratory Syndrom (mers) ble oppdaget i september 2012 og spredte seg med utgangspunkt i land i Midtøsten. Det anslås at sykdommen kostet 850 mennesker livet.

Covid-19-pandemien er med stor margin den mest alvorlige av de tre. Sykdommen som forårsakes av SARS-CoV-2 har så langt kostet minst 3,8 millioner mennesker livet.

Årringer

Genforskere har imidlertid funnet spor av en annen stor coronaepidemi, mange tusen år tidligere. Vitenskapsfolk fra University of Arizona, University of California San Francisco og University of Adelaide står bak studien.

En av dem er professor Kirill Alexandrov. Han sier menneskets samlede gener, det såkalte genomet, inneholder informasjon om utviklingen gjennom titusenvis av år.

– Det gir oss innsikt i forholdene som var mens det utviklet seg, akkurat som årringene på et tre, sier han.

Genkatalog

Forskerne brukte data fra 1000 Genomes Project, som er den største åpne katalogen over vanlig genetisk variasjon hos mennesker. Det de så etter, var endringer i genene med kode for protein som påvirker coronaviruset SARS-CoV-2.

Så lagde de proteiner, både med utgangspunkt i mennesker og coronavirus, og kunne vise at disse påvirket hverandre direkte. Proteinforsøket ble gjort uten bruk av levende celler.

Forskerne kunne på denne måten identifisere den bevarte mekanismen coronavirus bruker for å komme seg inn i celler.

– Spesialister i beregningsvitenskap i teamet brukte evolusjonsanalyse for å finne bevis på at forfedrene til befolkningen i Øst-Asia var utsatt for en coronaepidemi med en sykdom som lignet på covid-19, forteller Alexandrov.

Området omfatter det som i dag er Kina, Japan, Mongolia, Nord- og Sør-Korea og Taiwan.

Stor nytteverdi

– Mens epidemien gikk sin gang, ble gener med endringer som sannsynligvis førte til mindre alvorlig sykdom, favorisert, sier han.

Alexandrov sier at forskningen viser hvordan forskjellige befolkningers gener har tilpasset seg virus, noe som nylig er blitt anerkjent som en viktig drivkraft i menneskets evolusjon.

– Denne forskningen hjelper oss også til å identifisere virus som har forårsaket epidemier i fjern fortid og kanskje kan gjøre det i framtida også, legger han til.

– I prinsippet kan vi sette sammen en liste over potensielt farlige virus og så utvikle diagnoser, vaksiner og medisiner, i tilfelle de kommer tilbake, sier Alexandrov.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer