Ny detaljer: Gjeld kan ha utløst Tolga-kidnappingen

For et år siden ble en 21-åring kidnappet fra foreldrenes bolig i Tolga. Før kidnappingen hadde mannen opparbeidet seg en gjeld på 220.000 kroner.

Mannen ble bortført fra foreldrenes bolig i bygda Vingelen i Tolga kommune 2. januar i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB
Mannen ble bortført fra foreldrenes bolig i bygda Vingelen i Tolga kommune 2. januar i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

– Frykt. Det er det jeg husker at jeg følte fra starten, sier den nå 21 år gamle mannen i Østre Innlandet tingrett i Hamar.

I 2-tiden natt til 2. januar i fjor kom to maskerte menn til huset til foreldrene hans i bygda Vingelen i Tolga. Bevæpnet med revolver og kniv truet de to seg inn i boligen, der også foreldrene til 21-åringen befant seg.

Under første dag av rettssaken mot fire menn som nå er tiltalt for bortføringen, forklarte 21-åringen at de to som kom til boligen, slo og sparket ham da de kom inn på rommet der han hadde gjemt seg under senga si.

Ble skutt i rumpa

Etter å ha blitt dratt med ned i første etasje i boligen forsøkte 21-åringen å komme seg unna.

– Jeg dyttet litt og forsøkte å løpe unna. Så hørte jeg at det smalt, og at jeg ble truffet av en kule i rumpa. Da skjønte jeg at det var alvor, sier den unge mannen.

F.v.: Marius Ihlebæk som forsvarer 24-åringen, Harald Grape som forsvarer 25-åringen, Lars Mathias Undheim som forsvarer 28-åringen og Klaus A. Munkeby Linaae som forsvarer 26-åringen i Tolga-rettssaken. Foto: Geir Olsen / NTB
F.v.: Marius Ihlebæk som forsvarer 24-åringen, Harald Grape som forsvarer 25-åringen, Lars Mathias Undheim som forsvarer 28-åringen og Klaus A. Munkeby Linaae som forsvarer 26-åringen i Tolga-rettssaken. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Han ble ikke alvorlig skadd av skuddet, men måtte senere operere ut kula.

21-åringen, som kun var iført en boksershorts, ble tatt med i en bil. Rundt ti mil senere kjørte bilen av veien på et jorde i Stor-Elvdal.

Derfra fortsatte de i taxi først fra Koppang til Rena, deretter i en annen taxi fra Rena til Hamar. På Hamar kom det inn en ny sjåfør som kjørte den ene av kidnapperne og 21-åringen til en leilighet på Røa i Oslo, før den bortførte mannen etter en stund ble sluppet fri.

Kidnapper tok opp videoforklaring

I leiligheten tok en av kidnapperne også opp en video som ble avspilt i retten, der 21-åringen forklarte seg om narkogjeld. Han forklarte seg også om hvordan han og foreldrene har blitt truet på livet av personer i det kriminelle miljøet.

Vibeke Stolp Ekeland er aktor i saken mot de fire mennene som er tiltalt for Tolga-kidnappingen. Foto: Geir Olsen / NTB
Vibeke Stolp Ekeland er aktor i saken mot de fire mennene som er tiltalt for Tolga-kidnappingen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Politiadvokat og aktor Vibeke Stolp Ekeland sier til NTB at de mener at hele saken springer ut av gjeld.

– Vi mener bakgrunnen er at fornærmede på ett eller annet vis har satt seg i gjeld hos de tiltalte, som de ikke fikk inndrevet hos ham, og at de tok ham med seg for å forsøke å gjøre opp gjelden, sier hun.

I sitt innledningsforedrag sa Ekeland at 21-åringen også er under etterforskning i en narkotikasak som ikke er en del av rettssaken i Østre Innlandet tingrett.

– Det ble opprettet en sak mot ham for kort tid siden, hvor han er mistenkt for en narkotikaovertredelse som har utgangspunkt i opplysninger som har kommet fram i denne saken, sier Ekeland til NTB.

Hun sier at det ikke er gjennomført noen etterforskningsskritt i saken, men at de ønsker å avhøre 21-åringen etter at rettssaken er ferdig.

Gjeld på 220.000 kroner

Gjennom forklaringen sin nektet den fornærmede flere ganger å svare på spørsmål. Han begrunnet dette med hensyn til egen sikkerhet og at han ikke ville snakke seg inn i den andre saken som er under etterforskning.

Han bekreftet imidlertid at han hadde en gjeld på 220.000 kroner. Bekreftelsen kom etter at aktor trakk fram Snapchat-meldinger fra begynnelsen av desember 2021 der en mann krever gjelda tilbakebetalt og truer ham og familien på livet.

Knust vindu i boligen der bortføringen skjedde. Foto: Politiet / NTB
Knust vindu i boligen der bortføringen skjedde. Foto: Politiet / NTB Vis mer

Aktor viste også retten en meldingsutveksling mellom 21-åringen og en kamerat av ham. Der kan det se ut til at den fornærmede vil stjele en bag med narkotika og penger fra en leilighet i Oslo sentrum som han befinner seg i, en uke før han ble kidnappet.

Han ville likevel ikke svare i retten på om han stjal narkotikaen og pengene.

21-åringen fortalte at han ble gitt tilgang til denne leiligheten av en av de tiltalte – en 24 år gammel mann. Fornærmede omtalte 24-åringen som en venn som hadde hjulpet ham flere ganger i tiden før med å roe ned personene han skyldte penger.

Erkjenner delvis straffskyld

Da saken startet tirsdag, erkjente de tre hovedtiltalte kun delvis straffskyld for kidnappingen.

Den nevnte 24-åringen er tiltalt for å ha planlagt og medvirket til kidnappingen, mens to menn på 25 og 28 år er tiltalt for å ha gjennomført selve kidnappingen.

Revolveren som ble brukt i Tolga-saken. Foto: Politiet / NTB
Revolveren som ble brukt i Tolga-saken. Foto: Politiet / NTB Vis mer

Marius Ihlebæk sier til NTB at hans klient erkjenner å ha hatt en rolle i bortføringen.

– Samtidig er han klar på at voldsutøvelsen, slik den er beskrevet i tiltalen, har det ikke vært noen avtale om at skulle skje. Han er klar på at han ikke kan stå til ansvar for voldsutøvelsen. Han har vært eksplisitt klar på at vold ikke skulle bli utøvet, sier Ihlebæk.

Den fjerde tiltalte, en 26 år gammel mann som politiet mener kjørte mannen som ble bortført fra Hamar til Oslo, nektet straffskyld.

Foreldrene også fornærmet i saken

De to mennene på 25 og 28 år som skal ha gjennomført selve kidnappingen, erkjente også delvis straffskyld for grov kroppsskade i forbindelse med at mannen som ble kidnappet, ble slått, sparket og skutt. Den tiltalte 24-åringen nektet straffskyld for dette.

For øvrig erkjente de tiltalte ulik grad av skyld for de øvrige tiltalepunktene, som blant annet omfatter vold, trusler, bæring av skytevåpen på offentlig sted og narkotikasalg.

21-åringens foreldre er også fornærmet i saken. De skal ha blitt utsatt for vold og trusler i boligen i Tolga.

(NTB)
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer