NVE varsler om flom- og skredfare i Sør-Norge

Både i Vestland og Rogaland sendes det nå ut varsel om fare for flom og skred.

Det er sendt ut farevarsel om flom og skred i Sør-Norge. Foto: Marit Hommedal / NTB
Det er sendt ut farevarsel om flom og skred i Sør-Norge. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

For Vestland og nord i Rogaland varsler NVE om nest høyeste faregrad, oransje nivå, for flom- og jordskred. I Hordaland og Sogn er det ventet svært mye regn og samme faregrad.

Nivået brukes ved en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige grep og kan medføre alvorlige skader.

Tirsdag er varslet utvidet med Bykle, Sandnes, Strand og Gjesdal.

Ventes mye nedbør

Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er allerede svært høy. Det ventes mye nedbør, lokalt kan det komme opp mot 150 millimeter i løpet av tirsdag og onsdag.

Det blir mest intens nedbør fra onsdag morgen til onsdag kveld. Dette fører til økt fare for jord- og flomskred. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

NVE forventer mange skredhendelser. Følgene kan bli store for bebyggelse, vei og jernbane. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring føre til utgraving av masser ved foten av skråninger.

Nå kommer snøen

Meteorologisk institutt melder på Twitter at mange nå får lavere temperaturer og snøbyger. Det kan komme snø helt ned til lavlandet.

Det er sendt ut gult farevarsel for høyereliggende områder i Midt-Norge og på Vestlandet.

Nord for Stad er det ventet 20–40 cm snø, sør for Stad 10–20 cm.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer