NVE varsler om fare for jordskred på Østlandet

Et lavtrykk som kommer inn over Sør-Norge natt til torsdag har ført til at NVE har sendt ut gult farevarsel for jordskred på Østlandet.

NVE har sendt ut gult farevarsel for jordskred i sørlige deler av Østlandet torsdag. Spesielt er veier og jernbanestrekninger utsatt, som her i Førde i 2019. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB
NVE har sendt ut gult farevarsel for jordskred i sørlige deler av Østlandet torsdag. Spesielt er veier og jernbanestrekninger utsatt, som her i Førde i 2019. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Det er særlig Agder, Vestfold og Telemark, Viken samt sørlige deler av Rogaland som er utsatt.

Det er kraftig nedbør i form av regn, spesielt fra torsdag ettermiddag, som NVE advarer om kan føre til jord-, sørpe- og flomskredfare i disse områdene. Nedbøren ventes som regn opptil 1.000 meter over havet. fram til torsdag formiddag, og deretter synkende snøgrense etter dette.

– Gult nivå betyr at det kan skje noen mindre hendelser. Typiske konsekvenser er at det kan gå utover vei- og jernbanestrekninger. Vi venter mindre jordskred, men det kan skje større også, sier jordskredvakt Emil Solbakken i NVE til VG.

Relativt høye temperaturer og mye vind fører sammen med regn til stor snøsmelting. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 50 centimeter snø.

Solbakken presiserer at varselet ikke gjelder kvikkleireskred, men mindre utglidninger i bratte skråninger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer