NVE med nedslående beskjed om strømprisen

God magasinfylling før vinteren, men NVE regner fortsatt med høye priser

Fyllingsgraden i vannmagasinene er nå mye bedre enn på samme tid i fjor, opplyser NVE. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Fyllingsgraden i vannmagasinene er nå mye bedre enn på samme tid i fjor, opplyser NVE. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Våre analyser viser at selv med betydelige driftsutfordringer i Norden, vil vi ikke komme i en rasjoneringssituasjon denne vinteren. Gjennom høsten var kraftproduksjonen i det sørlige Norge rekordlav samtidig som det kom noe mer nedbør enn gjennomsnittlig. Dette ga en sterk økning i magasinfyllingen, og vi er nå i en langt bedre situasjon enn på samme tid i fjor, sier direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

For øyeblikket er flere kjernekraftverk ute av drift i Sverige og Finland. Kombinert med det kalde været den siste uken, har det gitt svært høye priser. Også den krevende energisituasjonen ellers i Europa får konsekvenser i Norge.

– Så lenge gassprisene er høye, venter vi at strømprisen også vil ligge på et høyt nivå, sier Lund.

Også neste vinter kan bli krevende.

– Det bør kraftprodusentene ta hensyn til gjennom denne vinteren. Vi bør ikke gå ut av denne vinteren med for lav fyllingsgrad, sier Lund.

Gjennom høsten har kraftforbruket vært lavere enn på samme tid tidligere år, også justert for temperaturforskjeller.

– Det er tydelig at mange har spart strøm gjennom året som har gått. Energieffektivisering blir minst like viktig i månedene framover, sier Lund.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer