NVE: Flommen skal fortsette å øke

Nye beregninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat onsdag ettermiddag viser at flommen skal fortsette å øke.

Deler av Dokka camping er helt oversvømt av vann etter at Dokkaelva har gått over sine bredder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Deler av Dokka camping er helt oversvømt av vann etter at Dokkaelva har gått over sine bredder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Vi har aldri sett så høyt flomnivå i flere av elvene. Prognosene tyder på at flommen vil fortsette å øke i de store elvene, spesielt i Drammensvassdraget og nedre deler av Glomma, sier Erik Holmqvist, flomvakt i NVE.

Dette sier NVE om flomfaren nå:

Drammensvassdraget

Flommen stiger kraftig i de store innsjøene og i elvene nedstrøms, og ventes å nå rødt nivå enda flere steder.

Krøderen: Ventes å stige cirka 1 meter fram til torsdag, før flomvannstanden synker. Onsdag formiddag er flomvannstanden 134,4 moh. (NN54)

Sperillen: Ventes å stige cirka 1 – 1,5 meter. Forventer at flomtoppen nås i løpet av fredag eller lørdag. Flomvannstanden onsdag formiddag er 152,7 moh. (NN54).

Randsfjorden: Ventes å stige cirka 1 meter de neste dagene og forventes å nå flomtoppen lørdag eller søndag. Flomvannstanden er onsdag formiddag 135,2 moh. (NN54)

Tyrifjorden: Flomvannstanden vil fortsette å stige de neste dagene. Ventes å stige cirka 1 – 1,5 meter fram til søndag. Onsdag formiddag er flomvannstanden 64,20 moh. (NN54)

Bagn i Begna: Flommen er den største siden målingene startet på 1940-tallet. Onsdag er flommen på rødt nivå og fortsetter å stige.

Bergheim i Hallingdalselva: Flommen er på rødt nivå, men synkende.

Mjøndalen bru: Flommen forventes å nå oransje nivå torsdag eller fredag. Det er ventet en flomvannføring på cirka 1800–1900 m³/s. Vannstanden ventes å øke med cirka 80 cm i forhold til dagens flomvannstand som nå er cirka 2,5 moh. (NN2000).

Glomma og Lågen

Det er ventet at flommen vil nå toppen i små og middels store vassdrag seint onsdag. Det er registrert flom på rødt nivå i blant annet Leira, på Østre Toten og i sidevassdrag i Gudbrandsdalen. I mindre vassdrag varier flomnivået, avhengig av hvor utsatte vassdragene har vært for regnbyger.

Flommen i Glomma ved Elverum ventes å kulminere onsdag–torsdag på et nivå opp mot 2200 m³/s, som tilsvarer oransje nivå. Ved Rånåsfoss ventes en økning på 1000 m³/s torsdag-fredag fra dagens 1700 m³/s.

Flommen i Lågen ved Losna stiger raskt onsdag formiddag og kan nå 2500 m³/s i løpet av onsdag-torsdag, som er rødt nivå.

Mjøsa ventes å stige cirka 1 meter fra dagens nivå på 123,7 moh. (NN54) og vil kulminere søndag – mandag.

I Øyeren kan vannstanden nå 103 moh. (NN54) i løpet av helgen, det er 1 m høyere enn vannstanden onsdag formiddag.

Nedstrøms Øyeren kan vannføringen nærme seg 3000 m³/s fra helgen.

Mindre vassdrag rundt Oslo og i Østfold

Venter at flomtoppen er nådd de fleste steder. Det har vært registrert flom på gult, oransje og rødt nivå.

Numedalslågen

Venter flomstørrelser på gult eller oransje nivå, men under skadenivå i Lågen ved Kongsberg.

Midt-Norge

Venter flomnivå på gult eller oransje nivå i Rauma, Driva og andre vestlige områder. Flomtoppen ser ut til å nå gult nivå mange steder lenger øst. Områder som fikk mye regn mandag, kan nå flomnivå igjen hvis de rammes av kraftige regnbyger onsdag formiddag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer