NVE: Farevarsel: Jord- og flomskred kan få store konsekvenser

NVE har sendt ut farevarsel på oransje nivå for jord- og flomskred for deler av Vestlandet. Det kan komme opp mot 150 millimeter med regn.

NVE har sendt ut et sjeldent oransje farevarsel om flom og skred i indre strøk av Vestlandet. Det er ventet mellom 100 og 150 millimeter med nedbør i regionen. Fredag vil bli den våteste dagen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
NVE har sendt ut et sjeldent oransje farevarsel om flom og skred i indre strøk av Vestlandet. Det er ventet mellom 100 og 150 millimeter med nedbør i regionen. Fredag vil bli den våteste dagen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årsaken er at det ventes mye regn og stedvis kraftige regnbyger fram til fredag kveld. Indre strøk av Vestlandet vil få de største mengdene med så mye som 100 til 150 millimeter med regn, ifølge Meteorologisk institutt.

– På grunn av vedvarende mye nedbør vurderes området til oransje farenivå fra torsdag, heter det i varselet fra NVE. Fredagen ser ut til å bli den våteste dagen.

Det vil være lokale forskjeller i hvor mye nedbør som kommer. Området har høy vannmetning etter nedbør i forkant, og NVE regner det for sannsynlig at både jord- og flomskred kan forekomme. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

Dette er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. Været kan føre til alvorlige skader. NVE oppfordrer folk til å vurdere om det er trygt å gjøre det man hadde planlagt i områdene som er berørt av oransje farevarsel. Det er en reell fare for at liv og verdier kan gå tapt, veier kan bli stengte og avganger med båt, fly og annen transport kan bli kansellert, heter det i farevarselet.

Statsforvalteren i Vestland har sendt ut en advarsel til de berørte kommunene og ber dem ta kontakt med politiet lokalt for å vurdere mulige konsekvenser og utveksle kontaktinformasjon.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer