NSM advarer mot økning i cyberangrep og varsler nye sikkerhetstiltak

Antall cyberangrep mot norske selskap har økt i 2022. Mandag åpnet justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) nasjonal sikkerhetsmåned.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) åpner nasjonal sikkerhetsmåned hos Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) åpner nasjonal sikkerhetsmåned hos Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert

Sikkerhetsmåneden er en del av EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISAs årlige europeiske sikkerhetsmåned. Formålet er å øke engasjementet, bevisstheten og kunnskapen om digital sikkerhet, både i befolkningen og i virksomheter, ifølge J ustisdepartementet.

Risikobildet har endret seg i løpet av det siste året fra å handle om trusler mot usikre hjemmekontorløsninger og forsøk på såkalt korona-svindel og phishing, til nå å dreie seg om angrep på infrastruktur og politiske hevnaksjoner, opplyser Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i en pressemelding mandag.

– Aktører som står bak cyberoperasjoner mot Norge det siste året, har brukt et bredt spekter av angrepsmetoder som rangerer fra enkle til svært avanserte. Forebyggende sikkerhet tar ned digital risiko, sier NSM-direktør Sofie Nystrøm.

Samtidig med åpningen av sikkerhetsmåneden slipper NSM rapporten «Nasjonalt digitalt risikobilde 2022». Der belyser direktoratet risikoer de ser og foreslår tiltak for virksomheter.

De sektorene som er mest utsatt for cyberangrep i 2022 er ifølge NSM teknologibedrifter, forskning og utvikling, og offentlige forvaltningsorganer.

(©NTB)

Mer om