NRK vil ikke fjerne «blackface» fra TV-arkivet

NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget historiske arkiv.

NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget TV-arkiv, skriver NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget TV-arkiv, skriver NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag bestemte Discovery/Dplay seg for å fjerne julekalenderen «Nissene over skog og hei», etter kritikk for bruk av «blackface» i serien.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte «Nissene over skog og hei» for å være rasistisk. Jamal Sheik, som står bak Instagram-kontoen, har også lagt ut eit innlegg der han stiller spørsmål ved NRKs valg om å ikke ta et dypdykk i arkivet.

NRK vil verken fjerne eller endre noe fra eget TV-arkiv, slik som Discovery har gjort, skriver kanalen.

NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen forklarer at arkivet utgjør 60 år med norsk TV-historie, og at ting har endret seg gjennom tidene.

– Vi har stor bevissthet rundt hvilke ord og virkemidler som kan oppfattes som eller kan være rasistiske i alt vi publiserer, sier Halvorsen.

Han sier at NRK derfor unngår å bruke disse ordene og virkemidlene i det de publiserer i dag. Ifølge Halvorsen har ikke NRK tatt stilling til merking av innhold, noe som har blitt foreslått.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer