NRK vil ikke fjerne «blackface» fra TV-arkivet

NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget historiske arkiv.

NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget TV-arkiv, skriver NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget TV-arkiv, skriver NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag bestemte Discovery/Dplay seg for å fjerne julekalenderen «Nissene over skog og hei», etter kritikk for bruk av «blackface» i serien.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte «Nissene over skog og hei» for å være rasistisk. Jamal Sheik, som står bak Instagram-kontoen, har også lagt ut eit innlegg der han stiller spørsmål ved NRKs valg om å ikke ta et dypdykk i arkivet.

NRK vil verken fjerne eller endre noe fra eget TV-arkiv, slik som Discovery har gjort, skriver kanalen.

NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen forklarer at arkivet utgjør 60 år med norsk TV-historie, og at ting har endret seg gjennom tidene.

– Vi har stor bevissthet rundt hvilke ord og virkemidler som kan oppfattes som eller kan være rasistiske i alt vi publiserer, sier Halvorsen.

Han sier at NRK derfor unngår å bruke disse ordene og virkemidlene i det de publiserer i dag. Ifølge Halvorsen har ikke NRK tatt stilling til merking av innhold, noe som har blitt foreslått.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer