NRK tar selvkritikk etter artikkel om coronateori

NRK sier det ikke ble gjort en god nok jobb i arbeidet med saken om vaksineforsker Birger Sørensen som mener coronaviruset ikke har oppstått naturlig.

NRK omtalte søndag den norske vaksineforskeren Birger Sørensens påstand om at covid-19 er blitt kunstig fremstilt. Nå legger rikskringkasteren seg flat. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NRK omtalte søndag den norske vaksineforskeren Birger Sørensens påstand om at covid-19 er blitt kunstig fremstilt. Nå legger rikskringkasteren seg flat. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det var søndag at NRK omtalte påstander fra den norske vaksineforskeren Birger Sørensen om at koronaviruset trolig er utviklet av kinesiske og amerikanske forskere, en sak også NTB siterte.

Artikkelen har blitt møtt med kritikk fra flere hold, og NRK sier nå at arbeidet med saken var for dårlig.

– Det burde ha kommet mye tydeligere fram i artikkelen at noe av innholdet er basert på uttalelser fra forskeren, og ikke publisert forskning. Her har vi ikke gjort en god nok jobb. Saken burde hatt flere relevante kilder som vurderte både uttalelsene og forskningen, sier fagdirektør Marius Tetlie i NRK til Medier24.

NRK har etter publisering lagt inn rettelse i saken, og også laget en oppfølgersak , hvor Sørensens påstander blir møtt med motbør fra andre forskere.

– Urimelig og spekulativt

Sørensen har samarbeidet med den britiske professoren Angus Dalgliesh, og den ferske studien er publisert i tidsskriftet QRB Discovery. I den hevdes det at virusets såkalte spike-protein inneholder sekvenser som synes å være satt inn kunstig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer