Saker i media som ikke var riktig

NRK slettet innslag, Facebook-høyre løy, Klassekampen beklaget og NAF tok feil

Her er ukas tull i media.

Dag Solstad måtte tvinge frem en unnskyldning fra Klassekampen som hang seg opp i bagateller isteden forr å bedrive kulturjournalistikk denne uka. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
Dag Solstad måtte tvinge frem en unnskyldning fra Klassekampen som hang seg opp i bagateller isteden forr å bedrive kulturjournalistikk denne uka. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR (SOL.no): På Sol.no jobber vi med å løfte opp sakene i media som er gode og viktige. Men vi jobber også for å overse sakene som er feilaktige eller bare tull. Det fant vi i rikt monn også denne uka.

Forrige uke forklarte vi hvordan saken om å tisse i dusjen var basert på et uriktig regnestykke, og vi har anklaget NRK for å lyve om fakta. Vi har også tatt Petter Stordalen i forsvar og forklart hvordan det kan være like greit å fly til møter som å kjøre bil.

1. Nei, det er ikke så mange som mangler hurtiglader

NAF sendte denne uka ut en tilforlatelig pressemelding hvor tallene var oppblåste: «Snart passerer Norge 400 000 elbiler og ladbare hybrider. – Vi er bekymret for at lademulighetene langs veiene ikke henger med på utviklingen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF».

Det står riktignok at 115.000 av disse er ladbare hybrider. Men organisasjonen underslår det faktum at ladbare hybrider ikke er laget for å lade «langs veiene». En ladbar hybrid lades typisk hjemme for elektrisk bykjøring og fossildrevet langkjøring. Det er ikke engang støtte for hurtiglading på hybridbilene.

Også en god del av elbilene som er på veien i dag, har heller ikke støtte for hurtiglading. La oss anslå det gjelder ti prosent.

Det betyr at NAF overdrev tallet med elbiler som trenger lading langs veien med 56 prosent. Det tjener ingen.

2. Dårlig humor er ikke det samme som rasisme

Komiker Tore Sagen i NRK begikk noen dårlige vurderinger denne uka. I et forsøk på å vinne flauhetskonkurransen i Radioresepsjonen, leste han opp et langt og rasistisk innlegg.

Det var en tabbe. Så stor at NRK valgte å avpublisere innslaget. Men det gjør han ikke til rasist, som han selv skriver på Twitter. Bare til en mislykket komiker. Komikerkollega Jonis Josef, som mener innslaget var helt håpløst, sier det samme til Nettavisen: «Josef understreker at han vet at Sagen ikke er rasist: - Jeg vet at han ikke sitter inne med slike holdninger, men når innslaget høres sånn ut må man reagere på en måte, sier Josef.»


3. Nei, IKEA har ikke døpt om julen til vinterfest

Det var bare noen danske politikere som prøvde å gjøre et høyrevridd politisk poeng. Heldigvis ryddet Faktisk.no opp i saken.

4. Dag Solstad trenger ikke følge kommareglene

Ukas mest tullete sak må likevel være Klassekampens kritikk av Dag Solstad. I oppslaget «500 feil» skriver avisen at det er kommafeil allerede i første setning av boka.

Av uklare grunner har de leid inn to korrekturlesere til å gå gjennom boka og de har funnet en masse ting å kommentere på. Selv korrekturleseren lar noen tanker om dette oppdraget streife innom hodet: «– Man kan jo spørre seg om det er riktig å rette kommafeil hos en forfatter som Dag Solstad», sier Jan Ove Hennøy i Språkverkstaden til Klassekampen. Ja det kan man spørre seg.

Artikkelen står på trykk 23. oktober. Solstad krever beklagelse for pedanteriet. Han får en klønete unnskyldning på trykk den 26. oktober der avisen trykker en såkalt rettelse. De skriver at ordet «feil» ble misvisende og de beklager. Dag Solstad raser og får to sider på trykk torsdag den 31. oktober der han ber Klassekampen: «Kyss meg i ræva».

Så, fredag den 1. november får vi tidenes beklagelse fra redaktør Mari Skurdal i Klassekampen. Halve forsiden og to sider inne i avisen. Skurdal tar et forbilledlig oppgjør med både den konkrete artikkelen og de journalistiske idealene som ligger bak. Avisen bommer grovt på å finne en interessant debatt - det kunne vært mange. Spesifikt her om hvilken rolle korrekturleserne skal ha i forhold til redaktører og forfattere i skjønnlitteraturen.

Se også:

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer