NRK-profil utsatt for grov vold – gjerningsmannen kan ikke straffes

Artisten som angrep og banket opp en NRK-profil på Marienlyst i Oslo, var psykotisk ifølge de sakkyndige. Han kan neppe straffes når saken nå kommer for retten.

Mannen som utsatte NRK-medarbeideren for grov vold utenfor NRK-komplekset på Marienlyst i Oslo, kan trolig ikke straffes. Foto: Vidar Ruud / NTB
Mannen som utsatte NRK-medarbeideren for grov vold utenfor NRK-komplekset på Marienlyst i Oslo, kan trolig ikke straffes. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK-medarbeideren i 40-årene ble påført brudd i venstre kinnbein som måtte fikseres med titanplate, samt skade på følelsesnerven til mellomansiktet, framgår det av tiltalen. Angrepet fant sted kvelden 24. januar utenfor NRK-komplekset på Marienlyst vest i Oslo.

Mannen som utøvde volden, en nokså kjent artist, er også tiltalt for å ha fremmet flere truende utsagn mot NRK-profilen på sin Instagram-konto fire måneder etter voldsepisoden.

Mannens forsvarer, advokat Ida Andenæs, skriver i en tekstmelding til NTB at hennes klient «knytter seg til hendelsen» på spørsmål om hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet og forholdene som er beskrevet i tiltalen.

Erklært utilregnelig

Når saken kommer opp for Oslo tingrett tirsdag, kommer statsadvokat Andreas Strand allerede innledningsvis til å varsle at han vil legge ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

– Bakgrunnen er at de sakkyndige har konkludert med at han var utilregnelig da disse tingene skjedde, sier Strand til NTB og sikter både til voldsutøvelsen og de senere truslene.

Hvis retten velger å legge konklusjonen i sakkyndigerklæringen til grunn, har ikke tiltalte såkalt skyldevne og kan dermed ikke straffes.

– Fra vår side vil vi se nærmere på om vilkårene for tvungent psykisk helsevern er oppfylt, sier advokat Andenæs.

Ingen nær relasjon

Tiltalte og fornærmede kjente til hverandre fra tidligere, men det skal ikke ha vært noen tett relasjon mellom dem. Strand ønsker ikke å komme inn på hva påtalemyndigheten mener var motivet for voldshandlingene før saken kommer opp for retten.

Det blir imidlertid et tema om angrepet kan knyttes til NRK-medarbeiderens rolle og yrkesutøvelse som redaksjonell medarbeider, men Strand vil ikke gå inn i dette aspektet nå.

NRK-profilen ønsker minst mulig oppmerksomhet rundt saken. Bistandsadvokat Mathias Gebremichael vil derfor ikke å gi noen kommentarer til NTB i forbindelse med hovedforhandlingen.

Utsatt flere ganger

Planen var at saken mot mannen skulle opp først i september i fjor, men da ble saken utsatt på grunn av koronapandemien. Senere ble saken berammet til januar i år, men da ble den utsatt på grunn av den rettspsykiatriske vurderingen.

Også den planlagte hovedforhandlingen 17. august ble utsatt av det forsvarer Ida Andenæs ifølge TV 2 kalte korona-relaterte årsaker.

Denne gangen er det ingenting som tilsier noen ny utsettelse, forsikrer Strand.

Retten har satt av to dager til saken.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer