NRK innrømmer ny corona-tallblemme

NRK innrømmer nok et tilfelle av direktesendt tallkluss etter at de meldte skyhøye innleggelsestall for norskpakistanere i Dagsrevyen.

NRK innrømmer nok et tilfelle av direktesendt tallkluss etter at de meldte skyhøye innleggelsestall for norskpakistanere i Dagsrevyen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NRK innrømmer nok et tilfelle av direktesendt tallkluss etter at de meldte skyhøye innleggelsestall for norskpakistanere i Dagsrevyen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rikskringkasteren påsto i søndagens sending at norskpakistanere som er smittet av coronavirus har 24 ganger høyere sjanse for å bli innlagt enn etniske nordmenn.

Aftenposten har ettergått NRKs tall og rapporten de viser til og har kommet fram til at det riktige tallet er 2,65 – og ikke 24. Av de 2.042 smittede som er født i Pakistan, havnet 200 på sykehus, altså 9,8 prosent. For etniske nordmenn er prosenten 3,7.

– Det er rett og slett en feillesing av tallgrunnlaget som vi dessverre ikke oppdaget i går. Vi presiserer i sendingen i kveld og takker for at Aftenposten varslet oss, sier redaksjonssjef Hanna Thorsen i Dagsrevyen til avisen.

Thorsen sier de sjekket tallene før publisering og snakket med Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det er ikke der det ligger, det er bare en feilkobling, sier hun.

NRK har også tidligere måttet gå ut og beklage tall som er meldt i en TV-sending. I april fikk rikskringkasteren kritikk da de i programmet Debatten påsto at andelen smittede i aldersgruppen 0–17 år var 0,05 prosent. Det riktige tallet var 5 prosent.

(©NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer