NRK får advarsel fra Medietilsynet

NRK brøt regelen om nøytral identifisering av sponsor under årets Vasaloppet i mars i år, mener Medietilsynet. Nå får rikskringkasteren en advarsel.

NRK brøt regelen om nøytral identifisering av sponsor under årets Vasaloppet i mars i år, mener Medietilsynet. Nå får rikskringkasteren en advarsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NRK brøt regelen om nøytral identifisering av sponsor under årets Vasaloppet i mars i år, mener Medietilsynet. Nå får rikskringkasteren en advarsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Bakgrunnen er at NRK identifiserte sponsoren Sto Norge i forbindelse med sendingen av Vasaloppet på NRK1 tidligere i år, ved å vise en plakat med sponsorens navn og logo sammen med en stemme som sa «Bærekraftige byggesystemer fra Sto Norge».

Det er bruken av ordet «bærekraftig» Medietilsynet reagerer på.

Ifølge kringkastingsloven kan sponsors navn, varemerke, logo, produkt eller tjeneste identifiseres, men den skal være nøytralt utformet og ikke inneholde tilleggsinformasjon som gjør at den fremstår som et reklameinnslag.

Medietilsynet mener ordet «bærekraftig» verken er en del av sponsorens navn, varemerke, logo, produkt eller tjeneste.

– Ved å karakterisere sponsors produkt som «bærekraftig», gis det uttrykk for en positiv egenskap, eller en fordel ved produktet. Det gjør at sponsingen ligner på reklame, noe som ikke er lov, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

NRK er enig i Medietilsynets vurdering, noe som ifølge allmennkringkasteren har resultert i en intern gjennomgang av NRKs rutiner på dette feltet.

– Siden dette er et brudd på en veletablert regel som NRK er godt kjent med, får NRK en advarsel fra Medietilsynet, sier Sekkelsten.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer