NRK erkjenner brudd på god presseskikk etter Israel-tirade

NRK brøt god presseskikk da en programleder på radio hadde en antisemittisk tirade mot Israel, erkjenner etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk vedgår brudd på god presseskikk etter Israel-tiraden på P13 i begynnelsen av februar. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk vedgår brudd på god presseskikk etter Israel-tiraden på P13 i begynnelsen av februar. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

– Uttalelsene strider med Vær varsom-plakaten på i hvert fall ett punkt, sier Kalbakk til Dagen.

Han vedgår brudd på punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten , som omhandler respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. NRK er klaget inn på flere punkter. Klagen er foreløpig ikke ferdigbehandlet av Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen for klagen er P13-programleder Shaun Henrik Mathesons uttalelser på radio i begynnelsen av februar. Matheson sa blant annet at det nesten var som om at han ønsket at koronavaksinen ikke virket i Israel, og at vi aldri må glemme hvor «rævva Israel er».

NRK-ledelsen omtalte selv uttalelsene som antisemittiske under et møte i Kringkastingsrådet i forrige uke.

– Det er klart at når vi erkjenner at innslaget dessverre hadde et antisemittisk budskap, så ville det være rart å ikke erkjenne at det strider med punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten, sier Kalbakk.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer