Norske strender lever ikke opp til EUs anbefalinger

Norske strender tilfredsstiller ikke EUs anbefaling om marin forsøpling, viser en ny norsk studie.

Flaskekorker og plastposer er blant verstingene som forsøpler norske strender. Foto: Terje Pedersen / NTB
Flaskekorker og plastposer er blant verstingene som forsøpler norske strender. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

SALT og Hold Norge Rent har sjekket 296 ulike strender fra 2019 til 2022 i Indre Oslofjord, Agder, Møre og Romsdal og Troms og Finnmark.

I prosjektets sluttrapport kommer det fram at ingen av regionene som ble undersøkt, tilfredsstilte EUs anbefaling om at minst 50 prosent av strender skal ha færre enn 20 gjenstander av marin forsøpling per 100 meter.

Om lag en tredel av strendene i Agder, Møre og Romsdal og Troms og Finnmark tilfredsstilte dette. I Indre Oslofjord var kun 15 prosent av strender under denne grenseverdien.

I samtlige regioner som ble undersøkt, var uidentifiserte plastbiter den vanligste gjenstanden. Men også små taustumper, drikkeflasker og -bokser, flaskekorker og plastposer var blant verstingene.

– Denne rapporten viser oss at data fra frivillig opprydding er verdifullt og kan bli en enda viktigere kilde til kunnskap i fremtiden med enkelte justeringer, sier daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer