Norske helsearbeidere hardt ut mot Israel

Norske leger, sykepleiere og hjelpeorganisasjoner fordømmer Israels drap på leger og angrep mot helseinstitusjoner på Gazastripen.

Et palestinsk barn behandles på Shifa-sykehuset i Gaza by, kort tid etter at israelske kampfly bombet gata utenfor. Foto: AP / NTB
Et palestinsk barn behandles på Shifa-sykehuset i Gaza by, kort tid etter at israelske kampfly bombet gata utenfor. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Natt til søndag ble lederen for indremedisinsk avdeling ved Shifa-sykehuset på Gazastripen, Ayman Tawfiq Abu al-Ouf, drept i et israelsk flyangrep, sammen med kona, foreldrene, en tante og to barn.

Nevrologen Muin al-Aloul ble også drept i et angrep, sammen med kona Raja som var psykolog, og parets fem barn.

Et stort bombekrater sperrer nå den travle al-Wahda-gaten, som går til Shifa-sykehusets hovedinngang og benyttes av ambulanser.

Redningsmannskaper må derfor bære sårede flere hundre meter for å nå akuttmottaket på sykehuset.

Bombet laboratorium

Israel har også angrepet helsedepartementet på Gazastripen og bombet al-Rimal-klinikken som huset det eneste laboratoriet som har kunnet analysere covid-19-prøver.

Hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne har fått ett av sine kontorer bombet, og flere palestinske helseinstitusjoner og hjelpeorganisasjoner er angrepet.

Israel hevder på sin side at angrepene rettes mot militære mål, og anklager Hamas og andre for å bruke sivilbefolkningen som levende skjold.

– Krigens regler er krystallklare: Sivile er ikke lovlige mål, og hjelpearbeidere har krav på beskyttelse. Vi ber alle involverte parter om aktivt å respektere dette, tvitrer Norges Røde Kors.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer