Norske forskere utvikler ny sensor for astronauter på måneferd

Forskere fra Sintef utvikler en mikrosensor som kan måle effekten stråling har på kroppen til astronauter som drar til månen.

Sintef-forskere har i samarbeid med forskerkolleger på Universitetet i Wollongong i Australia utviklet en sensor som skal måle hvilke stråler astronauter blir utsatt for, hvor store strålingsdosene er og beregne skadene de har på kroppen. Foto: SINTEF / NTB
Sintef-forskere har i samarbeid med forskerkolleger på Universitetet i Wollongong i Australia utviklet en sensor som skal måle hvilke stråler astronauter blir utsatt for, hvor store strålingsdosene er og beregne skadene de har på kroppen. Foto: SINTEF / NTB Vis mer
Publisert

Det er sammen med kolleger fra Universitetet i Wollongong i Australia at Sintef-forskerne har utviklet sensoren, som ikke bare måler strålingen astronautene blir utsatt for på romferder, men også strålingens effekt på kroppen.

– Sensoren, som er laget av silisium, er kapslet inn i et biologisk materiale som etterligner menneskelig vev, sier forsker Angela Kok, som har utviklet sensorens måleteknologi sammen med forskerkollega Marco Povoli ved Sintef MiNaLab, i en pressemelding.

Dette gjør at sensoren vil oppfatte strålene på samme måte som cellene gjør. Ved hjelp av bestemte algoritmer kan man helt nøyaktig beregne hvilken skade strålingen påfører kroppen helt ned på cellenivå, opplyser hun.

I løpet av en seks måneder lang romferdsekspedisjon kan en astronaut bli utsatt for alt fra 50–2000 millisievert (mSv) stråling, ifølge Nasa.

Forskerne utviklet opprinnelig sensoren til bruk i protonstrålebehandling av kreft, før Esa fattet interesse for den. I løpet av de to neste årene skal forskerne utvikle en prototyp og teste den i strålingslaber.

I dag bruker astronauter dosimetre til å måle stråling, men disse kan ikke måle skadene på cellene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer