Norske forskere kartlegger symptomer og plager etter covid-19

Sørlandet sykehus og Sykehuset Telemark vil se nærmere på pasienter som føler at de ikke blir helt bra igjen etter å ha hatt covid-19.

Forskningsprosjektet COVITA ved Sørlandet sykehus og Sykehuset Telemark har håp om å snakke med og teste mer enn 1.000 deltakere regelmessig de neste tre årene. Der er målet å finne ut mer om dem som har testet positivt på koronaviruset SARS-CoV-2: om immunitet, sporbare senfølger av infeksjonen og hvilke faktorer som kan ha gitt økt risiko for å bli smittet. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Forskningsprosjektet COVITA ved Sørlandet sykehus og Sykehuset Telemark har håp om å snakke med og teste mer enn 1.000 deltakere regelmessig de neste tre årene. Der er målet å finne ut mer om dem som har testet positivt på koronaviruset SARS-CoV-2: om immunitet, sporbare senfølger av infeksjonen og hvilke faktorer som kan ha gitt økt risiko for å bli smittet. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Forskningen på fenomenet som også har fått sitt eget navn – «long covid» – blir innlemmet i forskningsprosjektet COVITA ved Sørlandet sykehus og Sykehuset Telemark med håp om å kartlegge og teste flere enn 1.000 deltakere regelmessig de neste tre årene. Der er målet å finne ut mer om dem som har testet positivt på koronaviruset SARS-CoV-2: om immunitet, sporbare senfølger av infeksjonen og hvilke faktorer som kan ha gitt økt risiko for å bli smittet.

– Når vi skal gjøre dette store arbeidet, kan vi ikke la være å høre med dem hvordan det har gått med dem, kartlegge hvordan de føler seg. Vi ser allerede konturene av at symptomer og plager som blir relatert til såkalt long covid kan bli et kjempeproblem framover, i utlandet og i Norge, sier nevrolog Randi Eikeland og fungerende smittevernoverlege ved SSHF.

Som prosjektansvarlig i Agder var hun spesielt bevisst på at deltakernes egenopplevelse måtte med i kartleggingen.

– Dette har vi gjort før her på Sørlandet sykehus. Vi har jobbet med flåttbårne sykdommer, så dette har vi kompetanse på., sier hun til NTB.

Det er en håndfull forskningsprosjekter i Norge som ser på langtidseffekter av covid-19 på pasienter, men ingen andre som hittil tar tak i long covid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer