Norske Belle tok livet av over 40 mennesker

Norske Belle tok livet av over 40 mennesker

Ingen vet hvor seriemorderen egentlig ble av.

(upublisert) Opprettet


Norske Belle Gunness var født og oppvokst i Norge, i en liten kommune i Sør-Trøndelag. Som 23-åring bestemte hun seg for å flytte til USA. Det ble starten på hennes liv som en av Amerikas mest beryktede kvinnelige seriemorderne.

I jakten etter et bedre liv tok hun med seg nærmere 40 mennesker i graven. Hun skal ha forgiftet, slaktet og brukt menneskekjøttet av sine ofre til å lage pølser.

Dette er historien om norske Belle Gunness.

SOL spesial er en historie i to deler:
Del 2: Dette er noen av verdens verste kvinnelige seriemordere

På jakt etter rikdom


Belle vokste opp i Selbu i Sør-Trønderlag. (FOTO: AP/ NTB scanpix)

Belle Gunness - eller Brynhild Paulsdatter Størseth, som var hennes pikenavn, ble født 11. november 1859 i Selbu i Sør-Trøndelag. Ifølge NRK vokste hun opp på en gård i fattige kår.

Selv om vi ikke vet mye om oppveksten hennes i Selbu, er det en rekke myter om seriemorderen. Et av ryktene skal være at hun ble gravid med en av sønnene på en storgård på bygda. Klasseskillet mellom dem gjorde at han ikke ville vite av henne. Enkelte sier at han skal ha utsatt henne for vold, slik at hun aborterte.

Men livet i Norge skulle hun raskt legge bak seg. Etter å ha jobbet et par år som tjenestepike i Stjørdal, dro hun i 1881 til USA med ønske om et liv i rikdom. Hun havnet i Chicago, hvor livet som småkårsjente ble byttet ut med forsikringssvindel, forbrytelser og drap.

Det var da hun byttet navn til Belle.

Familien rammes av mystiske dødsfall


Jennie. (FOTO: NTB scanpix)

Det er kanskje ikke så rart at Gunness ble en beryktet kvinne. På mystisk vis døde begge ektemennene hennes og flere av barna.

Hun giftet seg to ganger i USA. Norske Mads Sørensen, som hadde emigrert til Chicago fra Drammen, ble hennes første ektemann.

De to åpnet et konditori som brant ned etter et par år. Med forsikringspengene kjøpte de seg et nytt hus i Chicago. Det tok ikke lang tid før også dette huset brant ned til grunnen, og nye forsikringspenger kom inn på konto, skriver Drammens Tidende.

Belle var opptatt av barn. Hun og Mads ble fosterforeldre for en liten jente som het Jennie. De adopterte også Caroline, som døde av kolikk fem måneder gammel. Kort tid etter adopterte de på nytt, denne gangen gutten Alexander, som i likhet med sin søster døde av kolikk.

Til tross for de mange dødsfallene adopterte familien ytterligere to jenter, Lucy og Myrtle.

Mads og Belle hadde ikke livsforsikring på den tiden, men Belle overbeviste ektemannen om å tegne forsikring. To dager senere døde han brått, og enken satt igjen med forsikringspremien. 

Etter de tre dødsfallene tok Belle med seg sine gjenlevende døtrene og flyttet til La Porte i Indiana. Her ble hun gift på ny med Peder Gunness fra Kongsberg. Han var på dette tidspunktet enkemann, med to døtre på åtte måneder og en syv år. Nok en gang ble et av barna i Belles familie rammet av mystisk dødsfall. Peders yngste datter døde av kolikk.

I jula ble Peder funnet med knust hodeskalle på kjøkkenet i familiens hjem. Ifølge Belle skal kjøttkvernen ha falt i hodet hans, noe både myndighetene og leger synes var en tynn forklaring, skriver Drammens Tidende

Men selv denne gangen gikk det i Belles favør. Hun fikk nok en gang en god slant forsikringspenger inn på konto.

Lokket mannfolk med kroppen sin


Belle. (FOTO: NTB scanpix)

Etter å ha mistet sine to ektefeller, satt Belle inn annonser i flere skandinaviske aviser, og holdt kontakt med menn gjennom hemmelig brevutveksling. Og det var ikke mangel på friere.

Ifølge La Porte County Historical Society ble mennene overtalt av Belle til å bryte all kontakt med familiene sine, selge det de eide og flytte til gården i La Porte. I brevene beskrev hun seg selv som en ensom og rik enke. Ifølge Vi Menn kunne brevene være på grensen til erotiske, og det var slik hun fikk mannfolka på kroken.

Én etter én forsvant de sporløst.

Belle Gunness-ekspert, Torger Størseth, forteller til Dagbladet at de fleste mennene som møtte Belle, ble overbevist om at det var kjærlighet ved første blikk.
- Hun lokket med kroppen sin og laget god trøndersk mat.

Størseth forklarer videre at det var kvinneunderskudd i USA på den tida.

- Hun var nok veldig imøtekommende. Og så fikk de litt kjærlighet om natta. De fleste ble overbevist om at dette var noe å satse på. Men da overlevde de ikke lenge, sier Størseth til avisa.

Gravde ned ofrene i hagen


Barna til seriemorderen, Belle Gunness. (FOTO: AP /NTB scanpix)

Da frierne ankom gården skal Belle, ifølge Side3, ha forgiftet dem om natta, slått dem i hjel med hammer og gravd ned likene i hagen.

Drapene, som angivelig ble begått mellom 1884 og 1908, skal ha vært motivert av penger. Nellie Larson, Belles storesøster, fortalte i et intervju med The New York Times at «min søster var gal etter penger, det var hennes største svakhet».

Hvor mange som endte sine dager på gården er uvisst. Noen mener det kan variere fra 15 til 20 personer, mens enkelte fastslår at hun skal ha drept over 40. Det er til og med noen som mener at det skal være opp mot 100 ofre.

Den norske seriemorderen skal trolig ha drept sine to ektemenn, sine barn og et par gårdshjelpere. I tillegg forsvant flere beilere i perioden mellom 1900 og 1908. Også adoptivbarn skal ha vært offer for den dødelige kvinnen.

Beryktet som USAs verste kvinnelige seriemorder


Anders Helgelien ble trolig Belles siste offer. (FOTO: AP / NTB scanpix)

I 1908 skal Belle trolig ha begått sitt siste drap.

Størseth forklarer til NRK at det siste offeret var Anders Helgelien.

Etter nordmannen hadde vært savnet i en periode ble broren, Asle Helgelien, urolig. Han bestemte seg derfor for å undersøke om det var spor etter Anders, og kom over 80 kjærlighetsbrev. Alle var fra Belle Gunness, skrevet over en periode på 19 måneder, skriver Vi Menn.

Ifølge nettsiden skal Belle ha skrevet at Anders ikke måtte fortelle noen om det kommende besøket i La Porte, og at alle brevene måtte brennes.

Asle oppsøker Belle. Hun fortalte at Anders hadde vært på besøk, men dro videre til Chicago etter et par dager. Asle merker at noe er galt og tar kontakt med sheriffen i La Porte.

Hva skjedde egentlig med Belle?


Belle Gunness forsvant 28. april 1908. (FOTO: AP / NTB scanpix)

28. april 1908 brant gården i La Porte ned til grunnen. I etterforskningen og opprydningen av brannen, fant politiet liket av datteren Jennie og Anders på en søppelfylling på eiendommen. 

Belle var sporløst forsvunnet. 

Politiet startet en grundig etterforskning, og i brannruinene ble det gjort grusomme funn. Tre skjeletter, av det som trolig var Belles egne fosterbarn, ble oppdaget. Det ble også funnet skjelett av en av en hodeløs kvinne. I en massegrav på gården dukket det opp ytterligere 10 lik.

Politiet på den tiden antok at den hodeløse kvinnen var liket til Belle. Legen som obduserte likene mente derimot at det ikke kan ha vært Belle. Begrunnelsen var at den norske kvinnen var 1,80 meter høy og liket trolig ikke var over 1,65.

Flere mener Belle kom seg levende fra brannen. Det spekuleres i at hun tente på gården, stakk av og fortsatte livet i en annen by, under et annet navn.

Noen tror at hun dro til Los Angeles, der hun gikk under navnet Esther Carlson, skriver Dagbladet. Andre mener hun flyktet til Canada, der hun tilbrakte resten av sitt liv forkledd som en mann.

Mordbrannen i La Porte vakte stor internasjonal oppsikt og media strømmet til gården. Også flere tusen mennesker kom for å se på branntomta og massegraven.

Et forskningteam fra University of Indianapolis, med jurist Andrea Simmons i spissen, ville i 2007 prøve å finne svar på hva som egentlig skjedde med Belle, skriver Dagbladet. Seriemorderens oldebarn, Susanne McKay, godkjente oppgraving av det noen tror var skjelettet til Belle.

Hva som egentlig skjedde med Selbukvinnen er fortsatt et mysterium. Hun ble aldri stilt for retten eller dømt for noen av drapene. I over 100 år har det florert rykter om historien rundt Belle Gunness.
Hun skal ha drept titalls mennesker, vært horemamma i Chicago og brukt menneskekjøttet av sine ofre til å lage pølser som hun solgte i byen.

Dette er bare noen av ryktene. Hva som er sant, er fortsatt uvisst, men det var ingen som ante at den norske enken var en kaldblodig morder og psykopat. For hvem ville tro at en kvinne kunne drepe? 

SOL spesial er en historie i to deler:
Del 2: Dette er noen av verdens verste kvinnelige seriemordere

Nysgjerrig på hva som kjennetegner en seriemorder? FBI har skrevet en studie om myter og hva seriemordere har til felles. Les studien her.

KILDER: Side3 | Biography.com | NRK | Nettavisen | VG | Dagbladet | Norsk biografisk leksikon | Vi Menn | Drammens Tidende

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer