Norsk studie avdekket long-covid også hos ikke-smittede

En norsk studie blant ungdom avdekket at både coronasmittede og ikke-smittede kunne få long-covid. Diagnosen er ikke hensiktsmessig, konkluderer forskerne.

Forskerne avdekket long covid hos halvparten dem som hadde vært smittet. Overraskende nok fant de samme resultat blant ungdommene som ikke hadde vært koronasmittet. Illustrasjonsfoto fra Apalløkka skole i Oslo i 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Forskerne avdekket long covid hos halvparten dem som hadde vært smittet. Overraskende nok fant de samme resultat blant ungdommene som ikke hadde vært koronasmittet. Illustrasjonsfoto fra Apalløkka skole i Oslo i 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

En gruppe på rundt 500 unge mellom 12 og 25 år danner grunnlaget for studien, skriver Aftenposten.

Etter grundige undersøkelser avdekket forskerne long covid hos halvparten dem som hadde vært smittet. Overraskende nok fant de samme resultat blant ungdommene som ikke hadde vært coronasmittet.

– Studien vår viser faktisk at med dagens definisjon på long covid kan man få symptomer uten å ha hatt infeksjon med coronaviruset, sier professor Vegard Bruun Bratholm Wyller, som har ledet studien.

Han sier studien viser at dagens definisjon på long covid ikke er hensiktsmessig.

Forskernes hovedkonklusjon er at smitte av covid-19 spiller en rolle for noen plager, som smak, lukt og til dels slitenhet. Men for de fleste plagene er det andre ting som betyr mer.

Forskeren presiserer at det er viktig å akseptere at en plage er en plage, uavhengig av hvorfor den oppstår.

– Vi kan ikke be pasientene ta seg sammen eller tenke annerledes. Men skal vi gjøre noe med disse plagene, må vi vite mer om årsaken. Nå er vi et skritt nærmere, sier Bruun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer