Norges sjakkforbunds mulige avtale med Kindred Group

Norsk sjakks framtid står på spill

Dette er den betente saken som skaper splid i det norske sjakk­miljøet.

Magnus Carlsen er blant de som har gitt sin støtte til den mulige samarbeidsavtalen mellom spillgiganten Kindred Group og Norges Sjakkforbund. Her fra siste runde i Norway Chess. Foto: Carina Johansen/NTB scanpix
Magnus Carlsen er blant de som har gitt sin støtte til den mulige samarbeidsavtalen mellom spillgiganten Kindred Group og Norges Sjakkforbund. Her fra siste runde i Norway Chess. Foto: Carina Johansen/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no): Søndag 7. juli skal Norges Sjakkforbunds kongress i Larvik avgjøre om de skal inngå en samarbeidsavtale med den Malta-baserte spillgiganten Kindred Group, kjent for blant annet Unibet.

Saken er svært kontroversiell i det norske sjakkmiljøet og flere sjakkprofiler har truet med å forlate det organiserte sjakkmiljøet.

Avtalen: 50 millioner for lobbyvirksomhet

Kindred Group har tilbudt Norges Sjakkforbund (NSF) en samarbeidsavtale verdt 50 millioner kroner.

– Det er en svært god avtale. Det er en avtale som strekker seg over fem år, hvor vi vil få ti millioner kroner årlig, sa sjakkpresident Morten L. Madsen til TV 2.

Avtalen er ikke en tradisjonell sponsoravtale, men går ut på at Sjakkforbundet skal drive lobbyvirksomhet for å endre dagens spillpolitikk der Norsk Tipping og Rikstoto har monopol.

Kindred Group ønsker tilgang til det norske markedet via en lisensmodell for nettbasert pengespill lik den som er innført i Danmark og Sverige, slik at de kan markedsføre seg også i Norge.

Lotteritilsynet advarer sjakkforbundet

Lotteritilsynet mener Kindred Group bevisst bryter norsk lov ved å drive ulovlig markedsføring i Norge og har advart sjakkforbundet mot å si ja til avtalen.

«Ved å inngå en avtale med Kindred går Norges Sjakkforbund inn i en situasjon der forbundet kontinuerlig vil operere i en gråsone mellom ytringsfrihet og ulovlig markedsføring», skriver Lotteritilsynet.

Reaksjoner fra sjakkmiljøet

Saken har vakt sterke reaksjoner fra flere sentrale personer i sjakk-Norge, og medlemmer og klubber har truet med å melde seg ut av sjakkforbundet.

Motstanderne av avtalen mener at Sjakkforbundet skal være upolitisk og ikke ta stilling i politiske spørsmål som endring av enerettsmodellen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae var en av dem som reagerte sterkt. Bae peker på fire grunner til at Sjakkforbundet bør si nei til avtalen: Det prinsipielle, det omdømmemessige, det juridiske og det splittende.

– Sjakk har bygd opp et godt omdømme de siste 10–15 årene. Først og fremst gjennom Magnus Carlsen, men også mange andre. Derfor er det trist at de selger det som en kortsiktig gevinst.

Reaksjonene kom også fra politisk hold. Arbeiderpartiet truet med å trekke støtten til Magnus Carlsens VM-match i Stavanger hvis avtalen ble inngått, men verdensmesteren ga senere beskjed om at han ikke ønsket å spille matchen i byen og søknaden ble trukket.

Støtte fra Magnus Carlsen

Forkjemperne mener imidlertid avtalen vil tilføre det norske sjakkmiljøet sårt trengte midler og gi unge talenter muligheter til å satse for fullt på sporten.

Blant dem som støtter avtalen, er verdensmester Magnus Carlsen. I et Facebook-innlegg gikk han hardt ut mot dem som er motstandere av avtalen.

«Dersom vi voksne, veletablerte som ikke har noen økonomisk interesse av denne avtalen, skulle stemme den ned, vil jeg se på det som et svik mot denne og neste generasjonen av unge, og et klart signal om at vi er et forbund uten ambisjoner», skrev 28-åringen.

Stormestrene Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen støtter også avtalen og mener det vil gi dem muligheter til å kunne satse på sjakken.

– Med disse pengene kan vi leie inn trenere, reise på treningsleir og få støtte til å spille turneringer. Da blir mye mer fristende å satse på sjakk, fortalte Tari til NRK.

Mener opprettelsen av sjakklubb er et kuppforsøk

I slutten av juni skapte den regjerende verdensmesteren mer raseri i det norske sjakkmiljøet ved å opprette Offerspill Sjakklubb. Der lovet han gratis medlemskap til de første 1000 medlemmene, og tar dermed selv regningen på inntil 520.000 kroner. I løpet av få timer var klubben allerede blitt Norges største.

I en video på klubbens nyopprettede nettside fortalte 28-åringen åpent at målet var å påvirke kongressen til å stemme for avtalen. Med 41 delegater vil klubben kontrollere 15 prosent av stemmene på kongressen, ifølge en gjennomgang VG har gjort.

«Et kupp», sier norske sjakkprofiler og går hardt ut mot fremgangsmåten som de mener er et angrep på demokratiet. NRK-ekspert Atle Grønn kalte det «helt surrealistisk», mens Bae var «målløs».

Fire av Norges sterkeste sjakkspillere, blant dem Carlsens tidligere trener Bjarte Leer-Helgesen, gikk dessuten knallhardt ut i et åpent brev publisert på bergensjakk.no

- Vi klarer ikke helt å tro at det vi leser er sant, og sitter med et håp om at Magnus nå kommer på banen og avkrefter de nye opplysningene. Vi får det ikke til å stemme med vårt bilde av ham.

Simen Agdestein, Torbjørn R. Hansen og Atle Grønn er blant elitespillerne som har trukket seg fra sjakk-NM i protest.

Juridisk uenighet

Flere norske klubbledere mener at Sjakkforbundet må sette foten ned for Carlsens nye klubb.

- Jeg forventer at forbundet tar tak i denne saken. Jeg ønsker at de gir en uttalelse på om de tillater dette fram mot kongressen. Jeg håper at de ser på dette og ikke godkjenner delegatene fra Offerspill, sa leder i Stjernen Sjakklubb i Oslo, Vegard Ramstad til VG.

Norges Sjakkforbund har derfor måttet hyre inn juridisk ekspertise som konkluderer med at Kindred-avtalen er lovlig og at Offerspill Sjakklubb bør få stemmerett på kongressen.

En av Norges fremste eksperter på området, Geir Woxholth, mener imidlertid at juristene har konkludert feil og at opprettelsen av klubben er feil.

– Jeg har lest advokat Reuschs notat (Carlsens jurist, jour.anm) og advokatfirmaet Kvales notat (forbundets jurist, jour.anm) og er uenig både i innholdet og konklusjon, skriver ekspert på foreningsrett, Geir Woxholth, om uttalelsene som kom fra både Offerspill SK og sjakkforbundet i dag.

Ligger an til å bli stemt ned

Søndag 7. juli skal delegatene stemme over avtalen på Norges Sjakkforbunds kongress i Larvik, der 283 delegater har stemmerett.

Selv om Magnus Carlsens klubb Offerspill Sjakklubb vil få 41 stemmer, kan det bli vanskelig å få gjennom avtalen.

I en undersøkelse utført av Aftenposten, der 84 av 129 sjakklubber har svart på avisens tre spørsmål, ligger det an til at nei-siden vinner. 78 delegater ligger an til å stemme nei, mens bare 58 vil stemme ja.

Tallet er imidlertid usikkert. Aftenposten kan også vise til 40 delegater som ikke har fortalt hva de kommer til å stemme. I tillegg er 11 usikre på om de stiller, mens 15 har bestemt seg for ikke å møte i Larvik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer