«Norsk» sjakkbrikke fra middelalderen gjenfunnet i Skottland

En sjakkbrikke som i årevis har tilhørt en familie i Skottland, har vist seg å være en av de berømte Lewisbrikkene som trolig ble laget i Norge i middelalderen.

Middelalder-brikken som nå er kommet til rette, lå i årevis i en skuff hos en familie i Skottland. Foto: Tristan Fewings / Sotheby's / AP / NTB scanpix
Middelalder-brikken som nå er kommet til rette, lå i årevis i en skuff hos en familie i Skottland. Foto: Tristan Fewings / Sotheby's / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Auksjonshuset Sotheby's anslo mandag at sjakkbrikken kan bli solgt for opptil 1 million pund på auksjon neste måned. Summen tilsvarer 11 millioner kroner.

Brikken ble på 1960-tallet kjøpt for noen få pund av en antikvitetshandler i Skottland. I årevis ble brikken oppbevart i en skuff av antikvitetshandlerens datter.

Da familien til slutt fikk brikken vurdert av Sotheby's, viste det seg at den var en av de savnede Lewisbrikkene.

De ble funnet på Isle of Lewis i øygruppa Hebridene i 1831. Brikkene er skåret ut av hvalrosselfenben og hvaltenner, og flere av dem kan minne om vikingkrigere. Det antas at de ble laget i Trondheim på 1100-tallet.

Brikken som nå er gjenfunnet, tilsvarer et tårn. Den har form som en kriger med hjelm og skjold.

Resten av brikkene befinner seg i British Museum i London og National Museum of Scotland i Edinburgh.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer