Norsk prisvekst på mat blant de laveste i Europa

Maten i Norge ble drøyt 11 prosent dyrere gjennom 2022. Men nesten alle land i Europa hadde høyere prisvekst enn Norge.

Prisveksten i 2022 var 11,5 prosent i Norge. Men 19,5 prosent i Tyskland, 18,6 prosent i Sverige og 16,8 prosent i Nederland. Snittet i EU var 17,8 prosent prisvekst. Foto: Terje Pedersen / NTB
Prisveksten i 2022 var 11,5 prosent i Norge. Men 19,5 prosent i Tyskland, 18,6 prosent i Sverige og 16,8 prosent i Nederland. Snittet i EU var 17,8 prosent prisvekst. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat viser at bare tre land hadde lavere prisvekst enn Norge: Island, Luxembourg og Sveits, skriver Aftenposten.

Prisveksten i 2022 var til sammenligning på 19,5 prosent i Tyskland, 18,6 prosent i Sverige og 16,8 prosent i Nederland. Snittet i EU var 17,8 prosent prisvekst.

Prisveksten er regnet over de siste 12 månedene frem til desember i fjor. Blant godt over 30 europeiske land, pluss USA, hadde nesten alle høyere prisvekst enn Norge siste året.

Forsker Ivar Pettersen i Alo Analyse sier forklaringen er at Norge har dyr mat i utgangspunktet.

Dermed har prisøkningene på energi, gjødsel og råvarer relativt mindre betydning i Norge. Derfor øker matprisene mindre hos oss enn ute i Europa, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer