Norsk overforbruk ødelegger for verdens barn

Mens Norge får skryt for hvordan vi tilbyr egne barn et godt og sunt miljø å vokse opp i, er vi høyt på lista over land som ødelegger for barn i andre land.

Norge troner høyt på verstinglista over rike land som ødelegger miljøet for barn i andre land på grunn av overforbruk, elektronisk avfall og klimagassutslipp, viser en ny Unicef-rapport. Foto: Alessio Romenzi / UNICEF / NTB.
Norge troner høyt på verstinglista over rike land som ødelegger miljøet for barn i andre land på grunn av overforbruk, elektronisk avfall og klimagassutslipp, viser en ny Unicef-rapport. Foto: Alessio Romenzi / UNICEF / NTB. Vis mer
Publisert

Det kommer fram i en ny rapport utarbeidet av Unicef. Rapporten har blant annet sett på i hvor stor grad barn eksponeres for farlig luftforurensing og miljøgifter, om de har tilgang på grøntområder og trygge veier, samt ressursbruken til 39 rike EU- og OECD-land.

Konklusjonen er klar: nordmenns levevaner bidrar til dårligere folkehelse andre steder i verden. Rapporten viser blant annet at vi i Norge kjøper og kaster mest elektronikk i verden – 26 kilo per innbygger i 2019. Til sammenligning er tallet under 10 kilo per innbygger i land som Mexico, Colombia og Chile.

I rapporten trekkes det fram at dårlig regelverk rundt gjenvinning og ulovlig eksport av slikt avfall, kan bidra til at barn i fattige land blir utsatt for luftforurensning og miljøgifter som er skadelig for deres helse og hjerneutvikling.

Krever rask omstilling

Funnene bekymrer UNICEFs generalsekretær i Norge, Camilla Viken.

– Alle barn har rett til å leve i et minst like trygt og friskt miljø som barn i Norge. Derfor må vi raskt sørge for å omstille norsk økonomi og forbruk i tråd med bærekraftmålene, så vi ikke skader barn i resten av verden, sier Viken.

Men det er ikke utelukkende positivt her hjemme heller. På grunn av norske barns inntak av viltkjøtt, har mange et blynivå som er forbundet med helseskader og atferdsproblemer.

Høyere nivå enn i naboland

Nesten to prosent av norske barn har over fem mikrogram bly per desiliter blod – et nivå som er estimert til å påvirke menneskers IQ. Dette kan påvirke barns konsentrasjonsevne, hukommelse og evne til å løse problemer.

Norske barn viser seg også å ha et høyere blynivå i blodet enn barn i Finland og Sverige, ifølge rapporten.

– Selv om Norge scorer bedre enn mange land på miljøtilstanden her hjemme, vet vi at barn påvirkes av forurensning, naturtap og klimaendringer også i Norge, sier Viken.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer