- Norsk olje- og gassproduksjon er et attraktivt mål for russiske cyberangrep

Nupi-forsker Jakub Godzimirski sier norsk olje- og gassproduksjon er et attraktivt mål for russiske cyberangrep og sier Norge må være forberedt på slike angrep.

Nupi-forsker Jakub Godzimirski tror det kan komme cyberangrep mot norske olje- og gassinfrastruktur, men tror fysisk sabotasje er lite sannsynlig. Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB
Nupi-forsker Jakub Godzimirski tror det kan komme cyberangrep mot norske olje- og gassinfrastruktur, men tror fysisk sabotasje er lite sannsynlig. Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Godzimirski, som er ekspert på energiressursers rolle i russisk strategi, sier til Klassekampen at Russland kan bruke Europas avhengighet av russisk gass som pressmiddel etter de vestlige sanksjonene som er innført.

– Kontrollen over energi er en viktig del av den strategiske tenkningen fra Russlands side. I sommer vil det bli nødvendig å fylle opp gasslagrene for å møte neste vinter. Det vet strategene i Kreml, sier Godzimirski.

Russland er den største gasseksportøren til Europa med en andel på rundt 30 prosent. Deretter følger Norge med 23 prosent. Dersom Russland kutter leveransen, blir norsk gass viktigere – og et attraktivt mål for cyberangrep, mener forskeren.

– Norge må regne med at det kommer cyberangrep mot olje- og gass infrastruktur, sier Godzimirski. Han sier det er dokumentert at cyberangrep er ett av flere verktøy russiske myndigheter bruker for å fremme sine interesser i energispørsmål når diplomatiet svikter.

Militære trusler og sabotasje er også en del av arsenalet, men Godzimirski tror foreløpig det er lite sannsynlig med fysiske aksjoner mot norske anlegg.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer