Norsk Kennel Klub anker dommen om avl på cavalier king charles spaniel for Høyesterett

Norsk Kennel Klub (NKK) anker Borgarting lagmannsretts dom om at avl på cavalier king charles spaniel skjer i strid med dyrevelferdsloven inn for Høyesterett.

Foto: Julian Stratenschulte/dpa / NTB
Foto: Julian Stratenschulte/dpa / NTB Vis mer
Publisert

I lagmannsrettens dom slås det fast at videre oppdrett av rasen cavalier king charles spaniel etter dagens praksis, vil være i strid med dyrevelferdsloven. Lørdag opplyser NKK at de anker dommen inn for Høyesterett.

NKKs leder Tom Martinsen understreker at grunnen til at man anker, er prinsippet om hvem som skal forvalte loven, om det er domstolene eller forvaltningen, i dette tilfellet Mattilsynet.

– Vi anker ikke for å «redde» én bestemt rase, men for å prøve et viktig prinsipp i landets øverste domstol, sier leder Martinsen i en pressemelding.

– Saken vil kunne ha betydning for alle dyrearter, ikke bare hund. Om saken blir stående er det nærliggende å tro at det vil reises sak om flere hunderaser, men også produksjonsdyr som fjærfe og gris. Lagmannsretten uttaler at saken har reist rettslig tvil når det gjelder betydningen av «raserelaterte helsemessige forhold ved avl». Det er et klart signal til Høyesterett om at det er behov for en rettslig avklaring, sier han.

Partene i saken var Norsk Kennel Klub, Norsk Cavalierklubb og Norsk Bulldogklubb og seks oppdrettere som var saksøkt av Dyrebeskyttelsen Norge. Kennelklubben, Norsk Bulldogklubb og tre av oppdretterne ble frifunnet for brudd på dyrevelferdsloven når det gjaldt avl av engelsk bulldogg.

Dommen fra lagmannsretten var enstemmig. Avvises anken, blir dommen fra lagmannsretten stående.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer