Coronaviruset

Norsk forsker: Dette kan ha reddet nordmenn fra hardere corona­utbrudd

Små sosiale ulikheter og en godt utbygd velferdsstat har trolig bidratt til at Norge har relativt få coronadødsfall, mener pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund.

Helsepersonell behandler en eldre kvinne med covid-19-symptomer på intensivavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Helsepersonell behandler en eldre kvinne med covid-19-symptomer på intensivavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Norge hadde god helse og lite sosial ulikhet i bunn, før covid-19 kom. Det betyr selvfølgelig mye, sier Mamelund til NTB.

Han er forsker ved Oslo Met og har gjennom 25 år studert epidemiske sykdommer.

Mamelund understreker at de vel 240 covid-19-dødsfallene vi har hatt i Norge så langt, er for få til å trekke entydige konklusjoner av. Men studier gjort i blant annet Sverige og Storbritannia av mellom 2.000 og 3.000 coronadødsfall, kan tyde på at folk med lavere inntekt og utdanning er hardere rammet – selv i land med et godt utbygd offentlig helsevesen.

– Studiene viser at fattigdom og innvandrerstatus forklarer mye av forskjellene, både i dødstall på sykehus, dødelighet og sykelighet generelt, og at medisinske risikofaktorer i liten grad forklarer hvorfor fattige og innvandrere er hardest rammet, sier forskeren.

– Fattigdomseffekt

Flere faktorer spiller inn på dødeligheten av sykdommen, blant annet hvor godt helsevesenet er utbygd. Men også tilgangen til helsevesenet spiller inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer