Norsk film utsatt etter klage fra antirasistisk organisasjon

Gallapremieren på den norske barnefilmen «Helt super» under filmfestivalen i Berlin er utsatt etter en klage fra en antirasistisk filmorganisasjon.

En scene fra «Helt super» som fikk premieren utsatt under Berlinalen. Foto: Qvisten / NTB
En scene fra «Helt super» som fikk premieren utsatt under Berlinalen. Foto: Qvisten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Berlingske står den antirasistiske filmorganisasjonen Aretf (Anti-Racism Taskforce for European Film), som skal håndtere institusjonell rasisme i europeisk film, bak klagen.

Klagen, som filmfestivalen mottok søndag, gikk ut på at «Helt super» inneholdt «stereotype fremstillinger av fargede mennesker», ifølge den danske avisa.

Det fikk Berlinalen til å avlyse filmens gallapremiere og sende ut advarsler til alle med billetter til en senere visning. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype».

Regissør uforstående

– Jeg stiller meg helt uforstående til reaksjonen og har ikke fått innsikt i hva den er begrunnet i, skriver regissør Rasmus A. Sivertsen i en kommentar til NTB.

I NRK-podkasten "Sophie og Fetisha" bryter Sophie Elise Isachsen tausheten om kritikken hun og NRK har fått den siste uka. Video/lyd: NRK Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Han trekker fram at filmen er sett av 110.000 på kino i Norge, vant publikumsprisen under juniorutgaven av Tromsø internasjonale filmfestival i høst og har blitt solgt til mer enn 150 land, inkludert USA. Det har skjedd uten at det har kommet noen reaksjoner.

– Dypt rystende

– Filmen handler om at alle er gode nok som de er, alle er en superhelt innerst inne. Vi reiste til Berlin for å feire filmen og bygge internasjonale relasjoner. Det at festivalen velger å stoppe visninger er dypt rystende. Når en film er invitert til en festival, er det en selvfølge at den skal bli vist til lovet tid, fortsetter regissøren.

Han opplyser at de resterende visningene går som planlagt.

– Men vi fikk aldri vår internasjonale premiere. Siste visning og prisutdeling er i helgen, forteller regissør Sivertsen.

Trolig første gang

Det skal ifølge Berlingske være første gang at den tyske filmfestivalen tar den aktuelle fremgangsmåten i bruk.

Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt sier til avisa at hun er svært forundret.

– Vi har klart og tydelig sagt til Berlinalen at vi mener at filmen taler fint for seg selv og ikke er noe man skal advares mot. Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet står under et voldsomt press i vår tid, og det at en film blir vist uhindret på en festival, er viktig hvis vi skal ha gode diskusjoner etterpå. Det gjelder også barnefilm, sier hun.

Kanselleringsspørsmål

NFI-direktøren legger til at dersom en barnefilm med et enkelt og godt budskap risikerer å bli kansellert, kan man spørre seg selv hvilken film som vil kunne aksepteres av fremtidens festivaler.

«Just Super», som er den internasjonale tittelen, er en av flere norske barnefilmer på plakaten i Berlin. Den er første originalfilm fra Qvisten Animation og regissør Rasmus A. Sivertsen.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer