Norsk corona­studie: Ett symptom skiller seg ut

To av tre med covid-19 opplevde endring i smak- og luktesans, viser en ny norsk coronastudie.

Bioingeniør Hassan Alhassani venter på en ny coronatest fra en av de ansatte ved Ullevål sykehus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Bioingeniør Hassan Alhassani venter på en ny coronatest fra en av de ansatte ved Ullevål sykehus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Over 140.000 norske deltakere har så langt svart på studien. Deltakerne har blant annet svart på symptomer de har kjent på de siste tre ukene – og her skiller endring i smak- og luktesans seg ut, skriver Bergens Tidende.

70 prosent av de med positiv coronatest rapporterte om endret smak- og luktesans. Under 10 prosent av de med negativ test opplevde det samme.

– Vi visste at endret smak- og luktesans er et symptom på coronavirus, men vi ble overrasket over hvor stort utslag det hadde, sier lege Arne Søraas, som også leder studien ved Oslo universitetssykehus.

Også det å være slapp og føle seg sliten er et symptom som går igjen. Hele 85 prosent av de coronasmittede rapporterte om dette, mot 48 prosent av de med negativ test.

– Mange forteller at slappheten varer i flere uker. Det viser at koronavirus ikke er noen spøk, sier Søraas.

198.362 nordmenn er testet for coronaviruset i Norge, men bare 8.240 personer, cirka 1,5 prosent, har testet positivt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer