Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson

Storbritannia er Norges fjerde største eksportmarked for sjømat. Nå frykter sjømatnæringen for fremtiden hvis det blir en hard brexit under Boris Johnson.

Boris Johnson vil ha Storbritannia ut av EU 31. oktober, enten det blir med eller uten en avtale. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Boris Johnson vil ha Storbritannia ut av EU 31. oktober, enten det blir med eller uten en avtale. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– En hard brexit er det verst tenkelige alternativet for norsk sjømateksport til Storbritannia, sier Hans Frode Kielland Asmyhr, Norges sjømatråds fiskeriutsending i Storbritannia, i en pressemelding.

Han er spesielt bekymret for den delen av den norske sjømateksporten som går til britene via videreforedlingsland som Polen, Danmark og Nederland.

– Siden Norge har en overgangsavtale med Storbritannia vil direkteeksporten av sjømat rammes i mindre grad, men jeg er svært bekymret for den indirekte eksporten som går via EU-landene, sier Asmyhr.

I 2018 eksporterte Norge rundt 200.000 tonn sjømat til en verdi av 6,2 milliarder kroner til britene. Av dette ble 60.000 tonn eksportert indirekte via et såkalt transittland som videreforedler produktene.

Boris Johnson, som blir innsatt som statsminister onsdag, har sagt at Storbritannia skal gå ut av EU 31. oktober, enten det blir med eller uten en avtale med EU.

Asmyhr mener usikkerheten rundt hva som vil skje med handelen mellom EU og Storbritannia skaper nervøsitet i sjømatbransjen.

– Det beste rådet jeg kan gi norske sjømateksportører akkurat nå er å holde tett dialog med sine britiske kunder, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer