Norges passprodusent saksøkes for våpensalg

Selskapet Thales, som blant annet produserer pass til Norge, er saksøkt for salg av våpen som brukes i krigen i Jemen.

Oslo 20220602 Illustrasjonsbilde av norsk nasjonalt pass og id-kort. - Ordinært pass (rødt) med dokumentnumre som begynner med C. - Nasjonalt ID-kort med reiserett. Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20220602 Illustrasjonsbilde av norsk nasjonalt pass og id-kort. - Ordinært pass (rødt) med dokumentnumre som begynner med C. - Nasjonalt ID-kort med reiserett. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Jemen har utløst en av de verste humanitære katastrofene i verden de siste årene, ifølge FN. Thales er saksøkt av frivillige organisasjoner for salg av våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene, melder AP.

De to landene leder den vestligstøttede koalisjonen som i mars 2015 gikk til krig mot houthiopprørerne som grep makten i Jemens hovedstad Sana året før.

– Thales overholder alle gjeldende lover og forskrifter om eksportkontroll strengt. Denne policyen er en del av en omfattende tilnærming til etisk praksis og bedriftsansvar som innfrir de strengeste industristandardene, skriver kommunikasjonssjef Camille Heck i Thales Groups forsvarsdivisjon i en epost til Vårt Land.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skriver i et skriftlig svar til Rødts stortingspolitiker Tobias Drevland Lund at det ikke er naturlig at hun innleder dialog med Thales om et pågående søksmål.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer