Norges håndballjenter til VM-finale mot Frankrike: 27-21-triumf mot Spania

Norge stilnet hjemmepublikummet og sikret VM-finale i håndball med 27-21 over Spania. I gullkampen venter den ferske OL-mesteren Frankrike.

Nora Mørk jubler etter en scoring i VM-semifinalen i håndball mot Spania. Foto: Beate Oma Dahle / NTBGranollers, Spania 20211217. Nora Mørk jubler etter en scoring under semifinalen i håndball-VM mellom Norge og Spania i Palau D'Esports De GranollerFoto: Beate Oma Dahle/NTB
Nora Mørk jubler etter en scoring i VM-semifinalen i håndball mot Spania. Foto: Beate Oma Dahle / NTBGranollers, Spania 20211217. Nora Mørk jubler etter en scoring under semifinalen i håndball-VM mellom Norge og Spania i Palau D'Esports De GranollerFoto: Beate Oma Dahle/NTB Vis mer
Publisert

Finalen, Norges 22. i OL, VM eller EM, spilles søndag.

Nora Mørk fortsatte suksessen fra kvartfinalen. Hun skapte veldig mye trøbbel for spanjolene.

Norge hadde ypperlige muligheter til å ha med en sikker ledelse inn til pause, men det ble misbrukt to straffekast da Norge hadde tre mål å gå på.

Bomskuddene førte til full jubel i hallen i Granollers, der det var snaut 5000 tilskuere. Spania kom nærmere og nærmere etter at det norske angrepsspillet gikk i stå mot slutten av omgangen.

Spania utnyttet en av flere norske tekniske feil og løp inn 11-11-målet tre sekunder før hvilen.

Rutine

Spania måtte jage etter det norske laget så godt som hele kampen. Spanjolene gjorde også uhorvelig mange tekniske feil som førte til at Norge overtok ballen.

De norske spillerne var også ganske gavmilde og mistet ballen ganske hyppig. Blant annet ble en 15-12-ledelse nesten rotet bort i løpet av noen hektiske minutter.

Men det ble så til norsk 17-14-føring etter at variable Henny Reistad hadde scoret to ganger. Ikke lenge etter var Norge oppe i 19-15, 20-16, 21-16 og 22-16.

Kari Brattset Dale scoret mange ganger i VM-semifinalen mot Spania. Foto: Beate Oma Dahle/NTB
Kari Brattset Dale scoret mange ganger i VM-semifinalen mot Spania. Foto: Beate Oma Dahle/NTB Vis mer

VM-toget forsvant ut av syne for Spania. Vertsnasjonen kan som best sikre bronse i kampen mot Danmark.

Begge lag startet kampen med keepere på over 40 år. Katrine Lunde (41) ble foretrukket foran Silje Solberg. Silvia Navarro Gimenez (42) var spanjolenes valg.

Lunde kom klart best fra det. Det er ikke utenkelig at hun også starter finalen. Det lyste form av henne i Granollers fredag kveld.

En jury i hallen kåret Lunde til banens beste spiller, og det var ikke mange som ikke var enig i det valget.

De to beste

Norge og Frankrike har møttes i fire finaler. Tre av dem endte med norsk seier:

  • 1999 VM: 25-24 e.o.
  • 2011 VM: 32-24
  • 2020 EM: 22-20
  • I 2017 vant Frankrike VM-finalen 23-21.

Norge er allerede sikret den 30. medaljen i OL, VM og EM. Søndagens finale har avkast 17.30. Der møtes kvinnehåndballens to giganter fra det siste tiåret.

Frankrike kom tilbake etter å ha ligget mye under mot Danmark i sin semifinale. Det endte 23-22 og viste at det franske laget ikke er umulig å slå.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer