Norge vil sikre gass til Ukraina for 2 milliarder

Regjeringen foreslår at Norge bidrar med 2 milliarder kroner for å sikre at ukrainerne kan kjøpe gass til vinteren.

Regjeringen foreslår at Norge bidrar med 2 milliarder kroner for å sikre at ukrainerne kan kjøpe gass til vinteren. Foto: Carina Johansen / NTB
Regjeringen foreslår at Norge bidrar med 2 milliarder kroner for å sikre at ukrainerne kan kjøpe gass til vinteren. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Det sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under oljemessen ONS-22 i Stavanger mandag.

– Krigen gjør at Ukraina har et akutt behov for støtte utenfra. Ukraina har bedt Norge om å ta en lederrolle for å sikre tilgangen på energi. Nå følger vi opp, og foreslår å bruke to milliarder kroner for at ukrainerne kan kjøpe inn gass i høst og vinter, sa Støre.

Bidrar til å holde sykehus varme i vinter

Under Støres besøk i Kyiv i juli, annonserte han at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil 10 milliarder kroner i 2022 og 2023.

På mandagens oljemesse, der Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok digitalt, sa Støre at 2 av de 10 milliardene skal gå til innkjøp av gass til Ukraina i 2022.

– Vårt bidrag til innkjøp av gass vil blant annet bidra til å holde sykehus og skoler i Ukraina varme i vinter, og gi flere muligheter til å lage varm mat, sier Støre.

Regjeringen mener det haster å bidra til at Ukraina bygger opp sine lagre av gass før vinteren setter inn.

Oppfordrer andre land

I en pressemelding opplyser regjeringen at Norge legger opp til å bruke Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) som kanal for å støtte gassinnkjøp til Ukraina.

Norge har oppfordret også andre land til å gi støtte til kjøp av gass gjennom ERBD.

– Ukraina ba i mars banken om støtte til innkjøp av gass for å kompensere for tap av egen naturgass og import etter Russlands invasjon. Norge og andre givere vil hjelpe Ukraina med å kjøpe og lagre gass, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

(©NTB)

Mer om